Nieuws

Zwart gat tot drie keer groter dan voordien aangenomen

Geplaatst op 09-06-2009 om 19u38 door Bert Carrein - 3059 keer gelezen
Nieuws

Het zwarte gat in het centrum van een naburig sterrenstelsel is twee tot drie keer groter dan gedacht. Dat hebben een Amerikaanse en Duitse astrofysicus vastgesteld dankzij nieuwe computermodellen. Het nieuws werd bekendgemaakt door de wetenschappers zelf op een conferentie van de American Astronomical Society in Pasadena.

Het zwart gat bevindt zich in M87, een van de grootste sterrenstelsels in onze galactische buurt. Zijn massa is twee tot drie keer zo groot dan gedacht, wat neerkomt op 6.400 miljard keer de massa hebben van onze Zon. Dat is meteen de grootste massa die tot nu toe met een betrouwbare techniek is gemeten.

De ontdekking laat toe te denken dat de omvang van zwarte gaten in de kern van andere sterrenstelsels in dezelfde proporties onderschat kan zijn, beklemtoont het vorsersduo.

Wat ook gevolgen heeft voor geavanceerde theorieën over het ontstaan en de expansie van sterrenstelsels. Wanneer men immers de massa van een zwart gat in het centrum van een sterrenstelsel verandert, verandert ook zijn relatie met dat stelsel want tussen beide bestaat een uitgebreide relatie.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop
Lees ook: Reeds in beginjaren van het universum vraatzuchtige zwarte gaten
Lees ook: Meer vrijkomende energie bij 'tegendraadse' zwarte gaten
Lees ook: De kip of het ei: eerst zwarte gaten of eerst sterrenstelsels?
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: Zwart gat verscheurt ster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.