Nieuws

Markarian's ketting van melkwegstelsels

Geplaatst op 09-06-2009 om 20u38 door Bert Carrein - 3516 keer gelezen
Nieuws

Over het hart van de Virgocluster van Melkwegstelsels loopt een opvallende serie melkwegstelsels die bekend staat als Markarian's ketting. De ketting, hieronder afgebeeld, wordt rechtsboven geaccentueerd door twee grote, maar vrijwel structuurloze, lensvormige sterrenstelsels, M 84 en M 86.

Prominent daar links onder is een paar wisselwerkende melkwegstelsels te zien dat bekend staat als De Ogen. De Virgocluster, waarvan de stelsels in de ketting deel uitmaken, is de dichtstbijzijnde cluster van melkwegstelsels, bevat meer dan 2000 sterrenstelsels, en is zó zwaar dat ze een merkbare zwaartekracht uitoefent op de stelsels in de Lokale Groep van Melkwegstelsels, die ons Melkwegstelsel omringen.

Het centrum van de Virgocluster bevindt zich ongeveer 70 miljoen lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Virgo (Maagd). Tenminste zeven stelsels in de ketting lijken zich tesamen door de cluster te bewegen, maar andere zien we slechts bij toeval in de zelfde richting, daar vóór of áchter.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Markarian's Ketting van Melkwegstelsels

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: Antennestelsels staan dichterbij dan gedacht
Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: M101, Het Molenstelsel
Lees ook: Diepe opname van het Draaikolkstelsel
Lees ook: Veranderende sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.