Nieuws

Aftellen voor ruimteveer Endeavour begonnen

Geplaatst op 10-06-2009 om 22u25 door Bert Carrein - 1692 keer gelezen
Nieuws

Op Cape Canaveral in Florida tikt sinds vandaag de klok die aftelt naar de lancering van het ruimteveer Endeavour naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft de NASA meegedeeld. De shuttle zal een nieuwe collega voor Belgisch astronaut Frank De Winne aanvoeren en een Japans bemanningslid van de spacemeccano naar huis brengen.

De aftelklok schoot in gang om 15.00 uur Belgische tijd, op 43 uur voor de lancering die gepland is voor zaterdag 13.17 uur tijd. In het aftellen zijn evenwel stops ingebouwd om verificaties toe te laten en achterstallig werk in te halen. Volgens de NASA werkt het weer mee voor de lanceervoorbereidingen en de start zelf.

Er zijn tijdens de zestiendaagse missie vijf ruimtewandelingen voorzien, onder andere om het derde segment van het Japanse ruimtelab Kibo aan te hechten. Het is in essentie een extern platform om stalen bloot te stellen aan de vijandige omgeving van de ruimte. Gezagvoerder van de shuttle is Mark Polansky, copiloot is Doug Hurley.

De vluchtspecialisten zijn Mir-veteraan Dave Wolf, Christopher Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra en de Canadese astronaute Julie Payette. Kopra zal aan boord van het ISS de Japanner Koichi Wakata vervangen. Die keert huiswaarts na een verblijf van drie maanden in het complex, de laatste weken in het gezelschap van onder meer De Winne.

De lancering zal zaterdag om 13.17 uur live te volgen zijn op de startpagina van desterren.net. Zeker kijken dus!

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering van Endeavour op 11 maart
Lees ook: NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans
Lees ook: Endeavour keert terug van ISS
Lees ook: Afvallend piepschuim geen probleem
Lees ook: Discovery op weg naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.