Nieuws

Aftellen voor ruimteveer Endeavour begonnen

Geplaatst op 10-06-2009 om 22u25 door Bert Carrein - 1753 keer gelezen
Nieuws

Op Cape Canaveral in Florida tikt sinds vandaag de klok die aftelt naar de lancering van het ruimteveer Endeavour naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft de NASA meegedeeld. De shuttle zal een nieuwe collega voor Belgisch astronaut Frank De Winne aanvoeren en een Japans bemanningslid van de spacemeccano naar huis brengen.

De aftelklok schoot in gang om 15.00 uur Belgische tijd, op 43 uur voor de lancering die gepland is voor zaterdag 13.17 uur tijd. In het aftellen zijn evenwel stops ingebouwd om verificaties toe te laten en achterstallig werk in te halen. Volgens de NASA werkt het weer mee voor de lanceervoorbereidingen en de start zelf.

Er zijn tijdens de zestiendaagse missie vijf ruimtewandelingen voorzien, onder andere om het derde segment van het Japanse ruimtelab Kibo aan te hechten. Het is in essentie een extern platform om stalen bloot te stellen aan de vijandige omgeving van de ruimte. Gezagvoerder van de shuttle is Mark Polansky, copiloot is Doug Hurley.

De vluchtspecialisten zijn Mir-veteraan Dave Wolf, Christopher Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra en de Canadese astronaute Julie Payette. Kopra zal aan boord van het ISS de Japanner Koichi Wakata vervangen. Die keert huiswaarts na een verblijf van drie maanden in het complex, de laatste weken in het gezelschap van onder meer De Winne.

De lancering zal zaterdag om 13.17 uur live te volgen zijn op de startpagina van desterren.net. Zeker kijken dus!

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA stelt laatste twee shuttlevluchten uit
Lees ook: Aswolk brengt landing spaceshuttle niet in gevaar
Lees ook: Vandaag lancering Atlantis: Bekijk live
Lees ook: Inspectie hitteschilden voltooid
Lees ook: Endeavour succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Atlantis geland na opknapbeurt Hubble

Bekijk alle berichten uit deze categorie.