Nieuws

De fee van de Adelaarsnevel

Geplaatst op 10-06-2009 om 23u37 door Bert Carrein - 6264 keer gelezen
Nieuws

De sculpturen van interstellair stof in de Adelaarsnevel zijn aan het verdampen. Terwijl krachtig sterlicht deze koele kosmische bergen wegeet, kunnen we ons mythologische wezens voorstellen in de grillig gebeeldhouwde pilaren die overblijven.

Hieronder afgebeeld is één van meerdere tot de verbeelding sprekende pilaren van stof in de Adelaarsnevel, waarin de amerikaanse auteurs van APOD een gigantische buitenaardse fee of elf zien — de nederlandse vertaler eerder een draak of een cobra.

Deze fee/elf/draak/cobra is echter tien lichtjaar lang en spuugt straling die veel heter is dan alledaags vuur. De grotere Adelaarsnevel zelf, M 16, is in werkelijkheid een reusachtige verdampende schil van gas en stof waarbinnen zich een uitdijende holte bevindt met daarin een spectaculaire sterrenkraamkamer die op dit moment een open stercluster aan het vormen is.

De afbeelding onder, waarin elk van de kleuren wetenschappelijk betekenisvol is, werd gepresenteerd als onderdeel van de viering van de vijftiende verjaardag van de lancering van de Hubble Ruimtetelescoop.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Het Hubble Heritage Team (STScI / AURA), ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: IC 5067 in de Pelikaannevel
Lees ook: Binnenin de Adelaarsnevel
Lees ook: Hete sterren in de Rosettenevel
Lees ook: De grote Carinanevel
Lees ook: De Helm van Thor in H-alpha
Lees ook: Een bipolaire emissienevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.