Nieuws

Japanse sonde slaat te pletter op de maan

Geplaatst op 11-06-2009 om 16u46 door Bert Carrein - 1843 keer gelezen
Nieuws

Aan het eind van een zeventien maanden durende, 500 miljoen dollar kostende, missie is de Japanse Maansonde Kaguya te pletter geslagen op de natuurlijke satelliet van de Aarde, meldt het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa.

De onbemande Kaguya werd op 14 september 2007 met een H-2A draagraket van op Tanegashima gelanceerd en is woensdag omstreeks 20.15 uur Belgische tijd gecrasht op de Maan. Het punt van impact was normaal op 80,4 graden oosterlengte en 65,5 graden zuiderbreedte. Het Jaxa heeft iedereen ter wereld die foto's van de inslag heeft gemaakt, gevraagd om die op te sturen.

De Kaguya, die ook bekendstaat als Selene, heeft onderzoek verricht naar de oorsprong en de evolutie van de Wachter van de Aarde. De satelliet bestudeerde daarvoor meteen vijftiental instrumenten vanuit een baan op ongeveer 100 km hoogte de geografie van de Maan, elementen, de distributie van mineralen en gravitatieniveau's.

Het tuig bestond uit een orbiter van 3 ton en twee subsatellieten van 50 kilo. Een van dochtersondes blijft rond de Maan cirkelen maar zal volgens het Jaxa niet meer aan wetenschappelijk onderzoek doen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten voor half jaar naar de Maan
Lees ook: China lanceert nog dit jaar tweede sonde naar de Maan
Lees ook: NASA lanceert op 17 juni twee maansondes tegelijk
Lees ook: Raketinslag op de Maan geslaagd
Lees ook: De maanlander van Apollo 17
Lees ook: Astronauten op de Maan beschermd tegen stralingsgevaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.