Nieuws

Lancering Endeavour uitgesteld door waterstoflek

Geplaatst op 13-06-2009 om 12u03 door Bert Carrein - 2828 keer gelezen
Nieuws

Op Cape Canaveral in Florida heeft de NASA de voor vandaag voorziene lancering van het ruimteveer met zeker 96 uur uitgesteld. De oorzaak is een waterstoflek in de brandstoftank.

De Endeavour diende om 13.17 uur Belgische tijd te vertrekken voor een zestiendaagse gecompliceerde assemblagemissie naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar toen de enorme externe brandstoftank van de shuttle voor 96 procent gevuld was met twee miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof, trad een waterstoflek op. Het deed zich voor in een systeem dat overtollig waterstofgas van het lanceerplatform wegvoert. Het probleem trad ook op bij de lancering van de Discovery in maart.

De lancering werd met minstens 96 uur afgeblazen, maar meteen is er een nieuw probleem. Op 17 juni wil de NASA immers twee Maansondes met een Atlas-V draagraket lanceren. Indien de Endeavour voordien niet weggeraakt, zal dit pas ten vroegste op 11 juli kunnen gebeuren. De vluchtleiding komt morgen om 20.00 uur Belgische tijd bijeen om een en ander te onderzoeken.

De Endeavour voert het derde en laatste segment van het Japanse ruimtelab Kibo aan, een extern platform. Voorts dienen er tijdens de vijf ruimtewandelingen zes zonnebatterijen vervangen en reserveonderdelen plus experimenten op de spacemeccano geplaatst. De Japanner Koichi Wakata, ziet zijn al drie maanden durend verblijf in het ISS alvast met enkele dagen verlengd. Hij dient te worden afgelost door Timothy Kopra die met de Endeavour meereist.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis geland na opknapbeurt Hubble
Lees ook: Endeavour wordt op 13 juni naar ISS gelanceerd
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis
Lees ook: Aftellen voor ruimteveer Endeavour begonnen
Lees ook: Aftellen lancering Atlantis begonnen (Update: uitstel dreigt)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.