Nieuws

De Melkwegweg

Geplaatst op 15-06-2009 om 10u47 door Bert Carrein - 2142 keer gelezen
Nieuws

Fotograaf Larry Landolfi creëerde, geïnspireerd door de nachthemel boven planeet Aarde tijdens het Internationaal Jaar van de Astronomie, dit boeiende fantasie-vergezicht. De composietafbeelding suggereert dat een heldere Melkweg het hemelwaartse verlengde is van een landweggetje.

Natuurlijk refereert de naam van ons melkwegstelsel, De Melkweg (Via Lactea in het Latijn), naar haar uiterlijk als een melkwitte band of pad aan de hemel. Het bijwoord galactisch en het engelse woord voor melkwegstelsel (galaxy) zijn eveneens afgeleid van het griekse woord voor melk.

De zwakgloeiende band aan de hemel, welke op een maanloze nacht zichtbaar is vanaf lokaties met een donkere hemel — alhoewel niet zo helder of kleurrijk als in deze afbeelding —, is het gevolg van het gezamelijke schijnsel van talloze sterren, te zwak om individueel te ontwaren, langs het vlak van ons melkwegstelsel.

Het diffuse sterlicht wordt doorsneden door donkere flarden van verduisterende Galactische stofwolken. Vierhonderd jaar geleden richtte Galileo zijn telescoop op de Melkweg en verkondigde dat het "... een verzameling van ontelbare sterren ..." was.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Larry Landolfi

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts
Lees ook: De sterren in het centrum van de Melkweg
Lees ook: Melkweg draait sneller rond zijn as dan gedacht
Lees ook: De exploderende ster die niemand vond
Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: Even de atmosfeer buiten spel zetten...

Bekijk alle berichten uit deze categorie.