Nieuws

Nog geen nieuwe lanceerdatum Endeavour

Geplaatst op 15-06-2009 om 12u06 door Bert Carrein - 1476 keer gelezen
Nieuws

In verband met de uitgestelde lancering van het ruimteveer Endeavour naar het Internationaal Ruimtestation ISS, heeft de NASA beslist nog niet te beslissen over een nieuw lanceertijdstip, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

De Endeavour diende zaterdag om 13.17 uur Belgische tijd te vertrekken op Cape Canaveral. Maar enkele uren daarvoor, tijdens de laatste fase van het vullen van de externe brandstoftank, deed zich een waterstoflek voor. Het is hetzelfde lek als tijdens de voorbereiding van de lancering van de Discovery in maart. De NASA besliste zaterdag de start minstens 96 uur, dus naar ten vroegste 17 juni, uit te stellen en de zaak gisteren vanaf 20.00 uur Belgische tijd te onderzoeken.

Terwijl technici begonnen waren het lek te verhelpen zoals toen succesvol met de Discovery gebeurde, raakte de NASA er zondag nog niet uit. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had immers 17 juni ook aangestipt om op Cape Canaveral twee onbemande sondes naar de Maan te lanceren met een Atlas-V draagraket. Het probleem is dat er 48 uur moet zijn tussen twee verschillende lanceringen in Florida.

De NASA onderzoekt nu of er aan de data te morrelen is. Het zou nu de bedoeling zijn de Endeavour met zijn zeven bemanningsleden woensdag te lanceren, als het technisch probleem van de baan is. De Atlas zou dan op 19 of 20 juni met de LRO en LCROSS kunnen opstijgen. Indien Endeavour het niet doet op 17 juni, zal de Atlas dan toch kunnen vertrekken en is er op 20 juni een nieuwe lanceerpoging voor de Endeavour. Dit wordt de laatste mogelijkheid deze maand, want anders wordt het ten vroegste 11 juli, aldus adjunctshuttleprogrammadirecteur LeRoy Cain. Ofwel dient de missie met een dag en één ruimtewandeling verkort, als men beslist zondag te vertrekken, meldden gezaghebbende ruimtevaartbronnen op gezag van NASA-managers.

Voor de Atlas is zaterdag de laatste lanceermogelijkheid voor 30 juni, wanneer er een nieuwe opportuniteit is. De missie-objectieven van de LCROSS zijn echter beter te halen als de sondes nog deze week vertrekken, aldus Florida Today. Volgens de NASA wordt nog vandaag de knoop doorgehakt. Voorlopig worden beide lanceringen parallel verder voorbereid, aldus Cain.

De reparaties zouden eveneens vandaag moeten rond zijn, waarna testen kunnen plaatsvinden, aldus lanceerdirecteur Pete Nickolenko. "Het wordt zeer nipt maar we kunnen er uit raken", zei hij op de vraag of alles klaar kan raken voor een lancering woensdag. De precieze oorzaak van het potentieel gevaarlijk lek, in een systeem om overtollig waterstofgas veilig weg te leiden van het lanceerplatform, was zondagavond nog niet gevonden. De kans op goed weer woensdag bedraagt 70 procent. Later in de week wordt dit tachtig procent, aldus Florida Today.

De Endeavour moet tijdens de gecompliceerde en zestiendaagse missie het laatste deel van het Japanse ruimtelab Kibonaar het ISS aanvoeren, alsmede reserveonderdelen. Dit alles wordt geïnstalleerd tijdens vijf ruimtewandelingen, waarbij ook de zes oudste zonnebatterijen worden vervangen. Voor Belgisch astronaut Frank De Winne in het ISS is het nu even langer wachten op zijn nieuwe collega Tim Kopra die de Japanner Koichi Wakata moet vervangen die al sinds maart in de spacemeccano vertoeft.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery moet dag langer in de ruimte blijven
Lees ook: Discovery los van ISS
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Laatste vlucht spaceshuttle Atlantis succesvol gelanceerd!
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Lancering Discovery nogmaals uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.