Nieuws

Donderdag lancering Amerikaanse maanmissie

Geplaatst op 16-06-2009 om 09u59 door Bert Carrein - 2206 keer gelezen
Nieuws

Tengevolge van de perikelen rond het ruimteveer Endeavour dat al zaterdag naar het Internationaal Ruimtestation ISS had moeten vertrekken, is de aanvankelijk voor morgen op Cape Canaveral in Florida voorziene start van een dubbele onbemande Maanmissie naar donderdag verschoven, meldt de NASA in.

De Endeavour kon zaterdag niet starten vanwege een waterstoflek. Maandag besliste de NASA om morgen, woensdag om 11.40 uur Belgische tijd een nieuwe poging te wagen. De tijd drong en dringt, want voor 11 juli was er geen lanceervenster meer om de assemblagemissie zoals voorzien te kunnen uitvoeren. Maar voor morgen, woensdag had de NASA Cape Canaveral ook al "geboekt" voor de lancering van een onbemande Atlas-V draagraket met de Lunar Reconaissance Orbiter (LRO) en de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) die toekomstige bemande Maanmissies moeten voorbereiden.

De Atlas heeft nu moeten wijken voor de shuttle en zal pas donderdag vertrekken. Er zijn lanceermogelijkheden om 23.12, 23.22 en 23.32 uur Belgische tijd. Komt er een dag uitstel, dan kan de Atlas van Lockheed Martin zaterdag opstijgen om 00.41, 00.51 en 01.01 uur Belgische tijd. De laatste opportuniteit is zondag om 02.08, 02.18 en 02.28 uur Belgische tijd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vlucht naar ISS krijgt nummer 14 uit bijgeloof
Lees ook: Bekijk lancering Space Shuttle Endeavour live!
Lees ook: Superraket Delta-IV met spionagesatelliet gelanceerd
Lees ook: Deep impact zet missie voort
Lees ook: Lancering Goce-satelliet ten vroegste in februari
Lees ook: Strenger protocol voor robotverkenners

Bekijk alle berichten uit deze categorie.