Nieuws

ESA en Arianaspace tekenen Galileo-contract

Geplaatst op 16-06-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 1820 keer gelezen
Nieuws

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Europese lanceerbedrijf Arianespace hebben maandag op de Lucht- en Ruimtevaartshow Le Bourget nabij Parijs een contract ondertekend voor de lancering van vier kunstmanen voor het satellietnavigatiesysteem Galileo, zo hebben beide partijen bekendgemaakt. Het kwartet moet in het tweede semester van 2010 met twee Russische Sojoez-draagraketten vanop Kourou in Frans-Guyana vertrekken. De financiële omvang van het contract is niet meegedeeld.

Galileo is een gezamenlijk programma van de Europese Commissie en ESA om Europa een eigen satellietnavigatiesysteem te geven dat bovendien performanter zal zijn dan het Amerikaanse gps, dat trouwens in wezen militair is. Het programma heeft jaren vertraging opgelopen vanwege gebakkelei omtrent de financiering (van de uitbouw) door de industrie en de overheid samen, en de inplanting van controlecentra. De in 2008 gevonden oplossing voor het eerste probleem bestond erin dat de Europese Unie alles ter waarde van 3,4 miljard euro betaalt en ESA opdracht heeft gegeven om voor de ontplooiing te zorgen.

In december 2005 en april 2008 zijn, met een Sojoez vanop Bajkonoer, al twee testsatellieten gelanceerd, de Giove A en B. Zij moesten in het bijzonder radiofrequenties voor Europa inpalmen en een zeer precieze atoomklok uitproberen.

De vier volgend jaar in een baan op 23.000 km hoogte te lanceren kunstmanen moeten het Galileo-systeem in de ruimte valideren. Het zal uiteindelijk 30 satellieten omvatten en volledig operationeel zijn in 2013, terwijl het compatibel blijft met gps. "Het Galileo-programma loopt op volle snelheid", zei directeur-generaal Jean-Jacques Dordain op een persconferentie. De 26 volgende lanceringen moeten dan een routine worden, aldus vorig jaar een functionaris van ESA.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kandidaten gezocht voor Mars
Lees ook: Nieuwe horizonten voor Columbus
Lees ook: Frank De Winne eerste Europese gezagvoerder ISS
Lees ook: ESA doet belangrijke ontdekking
Lees ook: Navigatiesysteem Galileo loopt serieuze vertragingen op
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van 520 dagen in Moskou

Bekijk alle berichten uit deze categorie.