Nieuws

Planetenvorming waargenomen

Geplaatst op 23-09-2006 om 15u01 door Bert Carrein - 3156 keer gelezen
Nieuws

Dankzij het VISIR-instrument van ESO's VLT (Very Large Telescope), begrijpen astronomen weer een beetje beter hoe planeten rond sterren worden gevormd. Ze onderzochten de ster HD 97048, een piepjonge ster met een leeftijd van slechts enkele miljoen jaar. HD 97048 staat op een afstand van ongeveer 600 lichtjaar, is 2.5 keer groter dan de zon, en geeft 40 keer meer licht.

Planeten ontstaan in schijven van stof en gas die we terugvinden rond jonge sterren. Sterrenkundigen weten nog maar weinig over het precieze ontstaanproces van zulke schijven, ook al weet men reeds van het bestaan van zo'n 200 (proto-)planeten. Zeker bij sterren die zwaarder zijn dan onze zon, kan zo'n schijf anders evolueren dan bij lichtere sterren.

De infraroodbeelden die door VISIR werden gemaakt hebben een erg hoge resolutie. Ze tonen een uitgestrekte schijf die 12 keer zo ver reikt als de baan van de verste planeet (Neptunus). Spectaculair is ook de hoeveelheid stof die werd gevonden, die erop kan duiden dat het planetenvormingsproces reeds is begonnen. Er zijn dan ook opvolgingswaarnemingen gepland in een nog hogere resolutie.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komend jaar 150 exoplaneten verwacht
Lees ook: Bestaat onlangs ontdekte 'nieuwe Aarde' wel?
Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt
Lees ook: Exoplaneet overleeft nadagen ster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.