Nieuws

Bekijk lancering Space Shuttle Endeavour live!

Geplaatst op 16-06-2009 om 10u05 door Bert Carrein - 2715 keer gelezen
Nieuws

Morgen (woensdag 13 juni) is de lancering van de Amerikaanse Space Shuttle Endeavour naar het ISS live te volgen op deze website. De lancering staat gepland om 11.40 uur en het volledige programma zal volledig te volgen zijn vanaf 10.45 uur op de startpagina.

De Endeavour kon zaterdag niet starten vanwege een waterstoflek. Maandag besliste de NASA om morgen, woensdag om 11.40 uur Belgische tijd een nieuwe poging te wagen. De tijd drong en dringt, want voor 11 juli was er geen lanceervenster meer om de assemblagemissie zoals voorzien te kunnen uitvoeren. Maar voor morgen, woensdag had de NASA Cape Canaveral ook al "geboekt" voor de lancering van een onbemande Atlas-V draagraket met de Lunar Reconaissance Orbiter (LRO) en de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) die toekomstige bemande Maanmissies moeten voorbereiden.

Het jongste ruimteveer zal vertrekken voor een zestiendaagse assemblagemissie naar de spacemeccano. Het lanceervenster is drie dagen geopend. Er zijn vijf ruimtewandelingen voorzien, onder andere om het derde segment van het Japanse ruimtelab Kibo aan te hechten. Het is in essentie een extern platform om stalen bloot te stellen aan de vijandige omgeving van de ruimte.

Gezagvoerder van de shuttle is Mark Polansky, copiloot is Doug Hurley. De vluchtspecialisten zijn Mir-veteraan Dave Wolf, Christopher Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra en de Canadese astronaute Julie Payette. Kopra zal aan boord van het ISS de Japanner Koichi Wakata vervangen. Die keert huiswaarts na een verblijf van drie maanden in het complex, de laatste weken in het gezelschap van onder meer De Winne.

De volledige lancering zal live te volgen zijn op de startpagina van desterren.net, zeker kijken dus!

Start: 10.45 uur
Lancering: 11.40 uur
Einde: 12.45 uur

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opvolger Spaceshuttle staat er niet goed voor
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld
Lees ook: Dimitry Mestiaen wint ruimtereis
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Ruimtestation Death Star uit Star Wars in het echt?
Lees ook: Het einde van een tijdperk in beeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.