Nieuws

ESA slankt Europese Exomars-missie af

Geplaatst op 16-06-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 2322 keer gelezen
Nieuws

De Europese robotmissie ExoMars naar de Rode Planeet verliest een belangrijk wetenschappelijk instrumentarium vanwege het feit dat het kostenplaatje niet ingevuld raakte, zo heeft de BBC opgetekend uit de mond van functionarissen van het Europese Ruimtevaartbureau ESA op de Parijse Lucht- en Ruimtevaartshow Le Bourget.

ExoMars is een toonaangevende missie van ESA naar onze buurplaneet, om met een jeep (annex boor) te zoeken naar sporen van vroeger of nog bestaand leven. Maar op de ministerconferentie van het Europese Ruimtevaartbureau in november in Den Haag, raakte de organisatie niet aan de gevraagde 1,23 miljard euro die nodig was voor de "totaal" herziene missie. De ministers gaven slechts 850 miljoen euro. Daardoor is het Humboldt-pakket gesneuveld om vanop het Marsoppervlak het weer te bestuderen en om bijvoorbeeld te luisteren naar "Marsbevingen".

Naast het financiële plaatje heeft de ingreep ook het voordeel dat ingenieurs, die vreesden dat het ontwerp van de robot tot het maximumgewicht voor zo'n missie zou kunnen brengen, extra marge krijgen, aldus directeur-generaal Jean-Jacques Dordain van ESA tegenover de BBC. Bovendien laat een en ander toe de lanceerdatum van 2016 te halen.

De topman van het Europese ruimtevaartbureau voegde eraan toe dat de VS nu waarschijnlijk zullen deelnemen in het project, wat goed nieuws is voor de Europese belastingbetaler. De NASA kampt zelf met financiële problemen en is erop uit de kosten van de exploratie van Mars met de Europeanen te delen. Op 30 juni zullen de NASA en ESA in Plymouth daarover een intentieverklaring tekenen, waardoor in de toekomst alle missies naar de Rode Planeet de Amerikaanse en ESA-vlag zullen dragen, berichtte de Britse openbare omroep.

Voor ExoMars zouden de VS een Atlas-draagraket leveren, alsmede het platform dat de jeep op de Marsbodem moet afzettten en een "orbiter" die als tussenstation zal dienen voor het sturen van gegevens naar de Aarde. Indien mogelijk zou de NASA gebruikmaken van "vele elementen van de Europese (ruimtevaart)industrie", vervolgde de BBC. Anderzijds impliceert het "voor wat hoort wat" ook dat Europa investeert in toekomstige Amerikaanse missies.

België heeft voor ExoMars 9,21 miljoen euro toegezegd, waarmee het volgens federaal wetenschapsminister Sabine Laruelle een van de grootste geldschieters werd van het project.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gigantische stofstorm breekt uit op Mars
Lees ook: Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van anderhalf jaar in Moskou
Lees ook: Phobos, de gedoemde maan van Mars
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen
Lees ook: NASA stelt marsmissie uit

Bekijk alle berichten uit deze categorie.