Nieuws

NGC 6240: Botsende melkwegstelsels

Geplaatst op 18-06-2009 om 18u49 door Bert Carrein - 4764 keer gelezen
Nieuws

NGC 6240 biedt een zeldzaam uitzicht op een kosmische catastrofe in zijn laatste fase. De titanische botsing van twee melkwegstelsels vindt plaats op slechts 400 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager).

De versmeltende stelsels vormen één van de helderste bronnen aan de hemel in infrarood licht, slingeren verwrongen getijdestaarten van sterren, gas en stof de omringende ruimte in en zijn aan hectische geboortegolven van stervorming onderhevig.

De twee supermassieve zwarte gaten in de oorspronkelijke kernen van de melkwegstelsels zullen uiteindelijk ook versmelten tot een enkel, nóg massiever zwart gat. Over niet al te lange tijd blijft er dan slechts één groot melkwegstelsel achter.

Deze dramatische afbeelding van het schouwspel is een composiet van opnamen op meerdere golflengten: rode tinten traceren de emissie van stof in infrarood licht, vastgelegd met behulp van de Spitzer Ruimtetelescoop, terwijl opnamen van sterren en gas, die gemaakt werden in zichtbaar licht met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, zijn weergegeven in groene en blauwe tinten. Het beeldveld is ruim 300.000 lichtjaar wijd op de geschatte afstand van NGC 6240.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA / JPL-Caltech / STScI-ESA / S. Bush, et al. (Harvard-Smithsonian CfA)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander
Lees ook: Het Sombrerostelsel gezien door Hubble
Lees ook: Vreemde botsing van stelsels
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant

Bekijk alle berichten uit deze categorie.