Nieuws

NGC 6240: Botsende melkwegstelsels

Geplaatst op 18-06-2009 om 18u49 door Bert Carrein - 4374 keer gelezen
Nieuws

NGC 6240 biedt een zeldzaam uitzicht op een kosmische catastrofe in zijn laatste fase. De titanische botsing van twee melkwegstelsels vindt plaats op slechts 400 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager).

De versmeltende stelsels vormen één van de helderste bronnen aan de hemel in infrarood licht, slingeren verwrongen getijdestaarten van sterren, gas en stof de omringende ruimte in en zijn aan hectische geboortegolven van stervorming onderhevig.

De twee supermassieve zwarte gaten in de oorspronkelijke kernen van de melkwegstelsels zullen uiteindelijk ook versmelten tot een enkel, nóg massiever zwart gat. Over niet al te lange tijd blijft er dan slechts één groot melkwegstelsel achter.

Deze dramatische afbeelding van het schouwspel is een composiet van opnamen op meerdere golflengten: rode tinten traceren de emissie van stof in infrarood licht, vastgelegd met behulp van de Spitzer Ruimtetelescoop, terwijl opnamen van sterren en gas, die gemaakt werden in zichtbaar licht met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, zijn weergegeven in groene en blauwe tinten. Het beeldveld is ruim 300.000 lichtjaar wijd op de geschatte afstand van NGC 6240.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA / JPL-Caltech / STScI-ESA / S. Bush, et al. (Harvard-Smithsonian CfA)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Twee dansende sterrenstelsels
Lees ook: Andromeda is een balkspiraalstelsel
Lees ook: Andromeda
Lees ook: NGC 253: Een stoffig eilanduniversum
Lees ook: Donkere en zichtbare materie in sterrenstelsels: werken ze samen?
Lees ook: Een van de eerste stelsels ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.