Nieuws

Atlas 5 Raket gelanceerd naar de maan

Geplaatst op 22-06-2009 om 10u59 door Bert Carrein - 7015 keer gelezen
Nieuws

Deze raket is op weg naar de Maan. Hieronder is te zien hoe een enorme Atlas V raket zich vorige week met veel geraas van het lanceerplatform verhief en begon aan NASA's eerste missie naar de Maan in 10 jaar.

De raket draagt twee ruimtesondes de ruimte in. De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zal vanuit een omloopbaan de Maan beter in kaart brengen, zoeken naar ondergronds en verborgen ijs, en vele hoge-resolutie afbeeldingen terugzenden. Sommige van die afbeeldingen zullen oppervlaktestructuren kunnen onderscheiden die kleiner zijn dan 1 m, waaronder ook opnamen van de historische lokaties van de Apollo landingen.

Dergelijke metingen en afbeeldingen zouden dan beter geïnformeerde keuzes toestaan voor mogelijke toekomstige bemande landingen. De Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) zal de gecontrolleerde inslag gade slaan van de bovenste trap van de raket in een zich permanent in de schaduw bevindende krater nabij de zuidpool van de Maan. Deze inslag, die over ongeveer drie maanden plaats zou moeten hebben, zal met een kleine telescoop wellicht ook vanaf de Aarde zichtbaar zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ikaros gefotografeerd in het zwarte heelal
Lees ook: Iran lanceert binnen 10 jaar astronaut
Lees ook: Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer
Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien
Lees ook: Superraket Delta-IV met spionagesatelliet gelanceerd
Lees ook: Bekijk de lancering van Spaceshuttle Endeavour live!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.