Nieuws

Atlas 5 Raket gelanceerd naar de maan

Geplaatst op 22-06-2009 om 10u59 door Bert Carrein - 8095 keer gelezen
Nieuws

Deze raket is op weg naar de Maan. Hieronder is te zien hoe een enorme Atlas V raket zich vorige week met veel geraas van het lanceerplatform verhief en begon aan NASA's eerste missie naar de Maan in 10 jaar.

De raket draagt twee ruimtesondes de ruimte in. De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zal vanuit een omloopbaan de Maan beter in kaart brengen, zoeken naar ondergronds en verborgen ijs, en vele hoge-resolutie afbeeldingen terugzenden. Sommige van die afbeeldingen zullen oppervlaktestructuren kunnen onderscheiden die kleiner zijn dan 1 m, waaronder ook opnamen van de historische lokaties van de Apollo landingen.

Dergelijke metingen en afbeeldingen zouden dan beter geïnformeerde keuzes toestaan voor mogelijke toekomstige bemande landingen. De Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) zal de gecontrolleerde inslag gade slaan van de bovenste trap van de raket in een zich permanent in de schaduw bevindende krater nabij de zuidpool van de Maan. Deze inslag, die over ongeveer drie maanden plaats zou moeten hebben, zal met een kleine telescoop wellicht ook vanaf de Aarde zichtbaar zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: India wil ruimteschip kopen voor ruimtetoerisme
Lees ook: India maakt zich op voor eerste maanvlucht
Lees ook: Lancering eerste Deense draagraket mislukt
Lees ook: Falcon-1 lancering mislukt
Lees ook: Dubbel Belgisch ruimtevaartsucces voor SPACEBEL
Lees ook: Het einde van een tijdperk in beeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.