Nieuws

Planeten dichtbij moederster worden opgeslokt

Geplaatst op 04-07-2009 om 08u31 door Bert Carrein - 2181 keer gelezen
Nieuws

Planeten die op kleine afstand rond hun moederster bewegen worden uiteindelijk door de ster opgeslokt als gevolg van sterke getijdenwerking. Dat concluderen Amerikaanse astronomen op basis van onderzoek aan de verdeling van planeetbanen en gedetailleerde computersimulaties.

Tot nu toe zijn ongeveer 350 planeten bij andere sterren (exoplaneten) ontdekt. Veel daarvan bewegen op zeer kleine afstand (enkele miljoenen kilometers) rond hun moederster, met omlooptijden van hooguit een paar dagen. Ze kunnen niet zo dicht bij de ster zijn ontstaan; kennelijk vindt er een of andere vorm van migratie plaats.

Sterrenkundigen van de Universiteit van Washington en de Universiteit van Arizona hebben nu een verklaring gevonden voor het feit dat er in het geheel geen planeten gevonden zijn op minder dan 2,5 miljoen kilometer afstand van de ster. Zulke planeten oefenen sterke getijdenkrachten uit op hun moederster en de resulterende vervormingen van de ster leiden ertoe dat de baan van de planeet in hoog tempo kleiner en kleiner wordt.

Uiteindelijk wordt de planeet door de getijdenkrachten van de ster uiteengerukt en zal hij door de ster worden opgeslokt. Volgens de onderzoekers zal dat met de recent ontdekte planeet CoRoT-7B binnen hooguit één of twee miljard jaar gebeuren. De opsloktheorie verklaart ook waarom planeten in kleine omloopbanen erg jong zijn: oudere planeten worden eenvoudigweg niet meer aangetroffen omdat ze al door de ster zijn verorberd.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het Hubble Sweeps Veld en zoeken naar 'hete jupiters'
Lees ook: Super-Jupiters komen niet in buitendelen voor
Lees ook: Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt
Lees ook: Waarom gasreuzen niet worden weggekookt dichtbij sterren
Lees ook: Pas ontdekte hete jupiter aan de rand van de ondergang

Bekijk alle berichten uit deze categorie.