Nieuws

Zonnewende tot zonnewende zonnespoorgrafiek

Geplaatst op 29-06-2009 om 12u25 door Bert Carrein - 1870 keer gelezen
Nieuws

Deze zes maanden lange belichting comprimeert de tijdspanne van zonnewende tot zonnewende (~december 21, 2008 tot 20 juni, 2009) in één overzicht. Deze onconventionele opname, een zogenaamde solargraph, wat zoveel als "zonnespoorgrafiek" betekent, werd vastgelegd met behulp van een eenvoudige pinhole camera die werd vervaardigd uit een frisdrankblikje dat van binnen werd bekleed met een stuk lichtgevoelig fotopapier.

De eenvoudige camera was gedurende de hele belichting bevestigd op één vaste plek en legde continue het dagelijkse pad van de Zon langs de hemel vast als een gloeiend spoor dat in het fotopapier werd gebrand. Bewolking veroorzaakt de donkere onderbrekingen in de dagelijkse zonnesporen. In dit geval werd de waarneemplek gekozen binnenin de structuur van een radiotelescoop van het Ondrejov Observatorium in Tsjechië. Aan het eind van de belichting werd het fotopapier verwijderd en onmiddelijk digitaal ingescand.

Contrast en kleuren werden daarna versterkt en aan de digitale afbeelding toegevoegd. In december, tijdens de winterzonnewende op het noordelijk halfrond, beginnen de zonnesporen natuurlijk lager aan de hemel. De sporen klimmen hoger aan de hemel naarmate de zomerzonnewende op 21 juni nadert.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Maciej Zapiór

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het aardse warmtetransport
Lees ook: Vergaat de wereld in 2012?
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden
Lees ook: Het nieuwe jaar duurt een seconde langer
Lees ook: Temperatuur en niveau zeewater stijgen sneller
Lees ook: Oude meteorieten opsporen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.