Nieuws

Sterrennacht in de Sahara

Geplaatst op 03-07-2009 om 12u30 door Bert Carrein - 6459 keer gelezen
Nieuws

Dit panorama van een sterrennacht kijkt uit over een droog en desolaat landschap. Het magnifieke uitzicht werd vastgelegd vanuit het Tassili Nationaal Park in het hart van de Sahara woestijn in het zuiden van Algerije.

Uitrijzend boven geërodeerde zandstenen klippen, omvat de hemelse menagerie onder andere de sterrenbeelden Draco de Draak, Cygnus de Zwaan, Aquila de Arend, en Scorpius de Schorpioen. De heersende planeet Jupiter schijnt heel laag boven de horizon door de wolken nabij het midden van de afbeelding, terwijl de sterrenwolken van de Melkweg een boog beschrijven door Sagittarius de Boogschutter, uiterst rechts boven de rotsen.

De heldere blauwe sterren Deneb in Cygnus en Altair in Aquila stralen eveneens in de sterrennacht, tesamen met de helder geeloranje ster Antares in Scorpius, de rivaal van de planeet Mars. Prehistorische hemelschouwers zullen zeker getuige zijn geweest van een vergelijkbare hemel. Behalve de dramatische zandsteenformaties staat het Tassili gebied bekend om zijn rotstekeningen en archeologische vondsten die dateren uit het Neolithicum, toen het lokale klimaat veel vochtiger was.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Babak Tafreshi

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jupiter, Vesta en de Melkweg
Lees ook: ISS boven het Mont-Méganic Observatorium
Lees ook: Maan en morgenster
Lees ook: Prachtfoto: noorderlicht boven Iowa
Lees ook: Sterrenwolken boven Arizona
Lees ook: Lentehemel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.