Nieuws

De Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array

Geplaatst op 07-07-2009 om 11u42 door Bert Carrein - 2806 keer gelezen
Nieuws

ESO-wetenschappers hebben de eerste twee antennes van ALMA succesvol gekoppeld. De twee schotels maken deel uit van de Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array (ALMA) die in Noord-Chili in aanbouw is. ALMA wordt het grootste observatorium in zijn soort ter wereld. De twee antennes hebben als interferometer de planeet Mars waargenomen. ALMA is sinds 2003 in aanbouw op een hoogvlakte van vijf kilometer in de Chileense Andes, en gaat bestaan uit 66 schotels van 12 en 7 meter doorsnee.

Het ALMA-project is een samenwerkingsverband van Europa, de VS en Japan, en het grootste internationale project binnen de sterrenkunde ooit. In 2011 starten de wetenschappelijke waarnemingen, in 2012 zal de sterrenwacht zijn voltooid. Het observatorium gaat de vorming van sterren en planeten bestuderen en onderzoek doen naar sterrenstelsels in het vroege heelal.

AlmaElk van de ALMA-antennes zal zijn uitgerust met een aantal ontvangers, waarvan de afzonderlijke signalen in een correlator bij elkaar worden gebracht om zo een beeld van de hemel te vormen. Omdat de atmosfeer, en vooral de waterdamp daarin, straling met zulke korte golflengten absorbeert, is ervoor gekozen ALMA te bouwen in de kurkdroge Chileense Atacama-woestijn, op de hoogvlakte van Chajnantor.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Betere ruimtefoto's vanop aardoppervlak door adaptieve optiek
Lees ook: China begint met bouw grootste radiotelescoop te wereld
Lees ook: Een virtuele radiotelescoop met grote afmetingen
Lees ook: Infraroodtelescoop gelanceerd
Lees ook: Sofia, een observatorium op grote hoogte
Lees ook: Very Large Telescope viert tiende verjaardag

Bekijk alle berichten uit deze categorie.