Nieuws

Tekort aan plutonium voor ruimtereizen

Geplaatst op 29-06-2009 om 14u10 door Bert Carrein - 2525 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kampt met een tekort aan plutonium. Deze brandstof is nodig om verder dan Jupiter te kunnen reizen. Daarom gaat de organisatie zelf plutonium produceren in laboratoria. Zonder plutonium kunnen er geen ruimtereizen worden gemaakt die verder zijn dan Jupiter.

Het tekort blijkt uit een rapport van de National Academy of Science, een adviesorgaan van de Amerikaanse regering. ‘Als we dit materiaal niet hebben, kunnen we geen verre ruimtereizen meer maken.' Dat zegt onderzoeker Ralph McNutt tegen de televisiezender MSNBC. De brandstof is een bijproduct van de kernwapenindustrie.

Als ruimtemissies verder reizen dan Jupiter kunnen ze geen gebruik maken van zonne-energie omdat er zo ver in het helaal geen zonlicht meer is. De NASA kocht voorheen plutonium van de Russen, maar sinds ze zijn gestopt met de productie wordt de brandstof steeds schaarser. Tot twintig jaar geleden produceerden de Amerikanen zelf kernwapens.

Om de voorraad weer op peil te krijgen, is volgens het rapport ruim 150 miljoen dollar nodig. Een ruimteschip kan tientallen jaren reizen met een voorraad plutonium. Twee ruimtemissies reizen op dit moment op plutonium. De New Horizons is onderweg naar Pluto en de Cassini cirkelt rondom Saturnus.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Eva van der Steen)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Arianespace boekt record
Lees ook: Kabels rond kleine hemellichamen
Lees ook: Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Ruimtevaarttoerist veilig op Aarde geland
Lees ook: Bemanning van de Endeavour bouwt een feestje in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.