Nieuws

In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt

Geplaatst op 03-07-2009 om 12u30 door Bert Carrein - 1844 keer gelezen
Nieuws

Op 29 april is bij de Catalina Sky Survey een enkele kilometers grote planetolde ontdekt die, ten opzichte van bijna alle andere planetolden, in tegengestelde richting om de zon draait. De planetolde, die de aanduiding 2009 HC82 heeft gekregen, heeft een omlooptijd van ruim drie jaar en nadert bij elke omloop de aardbaan tot op 3,5 miljoen kilometer.

Daarmee kan 2009 HC82, die pas de twintigste planetolde in zijn soort is, de aarde dichter naderen dan enig ander object dat 'retrograad' om de zon beweegt. Het staat overigens niet helemaal vast dat 2009 HC82 een planetolde is. Gezien zijn baaneigenschappen zou het ook om het restant van een komeet kunnen gaan. Kometen bestaan voor een belangrijk deel uit ijs, dat in de loop van de tijd verdampt.

Uiteindelijk blijft slechts een planetoïdeachtige steenklomp over. Sterrenkundigen vragen zich trouwens af waarom ze 2009 HC82 niet eerder ontdekt hebben. Op dit moment bevindt het kleine hemellichaam zich ver buiten de baan van Mars, en is het niet erg opvallend. Maar in 2000 moet het de aarde dicht genoeg hebben genaderd om gemakkelijk zichtbaar te zijn geweest.

Bron: THe Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros
Lees ook: Ook planetoïden worden rood van de zon
Lees ook: Touw kan botsing met asteroïden voorkomen
Lees ook: Snelst draaiend object in zonnestelsel
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.