Nieuws

In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt

Geplaatst op 03-07-2009 om 12u30 door Bert Carrein - 1966 keer gelezen
Nieuws

Op 29 april is bij de Catalina Sky Survey een enkele kilometers grote planetolde ontdekt die, ten opzichte van bijna alle andere planetolden, in tegengestelde richting om de zon draait. De planetolde, die de aanduiding 2009 HC82 heeft gekregen, heeft een omlooptijd van ruim drie jaar en nadert bij elke omloop de aardbaan tot op 3,5 miljoen kilometer.

Daarmee kan 2009 HC82, die pas de twintigste planetolde in zijn soort is, de aarde dichter naderen dan enig ander object dat 'retrograad' om de zon beweegt. Het staat overigens niet helemaal vast dat 2009 HC82 een planetolde is. Gezien zijn baaneigenschappen zou het ook om het restant van een komeet kunnen gaan. Kometen bestaan voor een belangrijk deel uit ijs, dat in de loop van de tijd verdampt.

Uiteindelijk blijft slechts een planetoïdeachtige steenklomp over. Sterrenkundigen vragen zich trouwens af waarom ze 2009 HC82 niet eerder ontdekt hebben. Op dit moment bevindt het kleine hemellichaam zich ver buiten de baan van Mars, en is het niet erg opvallend. Maar in 2000 moet het de aarde dicht genoeg hebben genaderd om gemakkelijk zichtbaar te zijn geweest.

Bron: THe Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rosetta triomfeert
Lees ook: 2004 VD17 als klasse 2 op Torino schaal
Lees ook: Planetoïde bestaat uit drie delen
Lees ook: Dawn aangekomen in planetoïdengordel
Lees ook: Ook planetoïden worden rood van de zon
Lees ook: Hubble-telescoop spot bizar X-vormig object

Bekijk alle berichten uit deze categorie.