Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Spitzer bestudeert exoplaneet

Geplaatst op 17-10-2006 om 15u03 door Bert Carrein - 1320 keer gelezen
Nieuws

De Spitzer Space Telescope is erin geslaagd de temperatuurverschillen tussen dag en nacht te meten op een planeet buiten ons eigen zonnestelsel. De beelden van de Spitzertelescoop, een infrarode ruimtetelescoop, maakten duidelijk dat de temperaturen aan de dagkant van exoplaneet Upsilon Andromedae b - ontdekt in 1996 - en de nachtkant zo'n 1500 graden Celsius verschillen.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Brad Hansen van de universiteit van Calfirnia kan je een temperatuurverschil van 1500 graden vergelijken met het verschil in temperatuur wanneer je recht in een vulkaan zou lopen.

Upsilon Andromedae b en de ster waarrond deze planeet draait - Upsilon Andromedae - werden gedurende 5 dagen geobserveerd. Op de beelden werd duidelijk dat de infrarode warmtestraling varieerde terwijl de planeet rond de ster draaide. Die verandering in warmte-uitstraling komt doordat we vanop aarde in die periode de verschillende zijden van de planeet konden waarnemen. Vanaf de aarde is Upsilon Andromedae b steeds zichtbaar. We kijken langs boven op dit miniatuur zonnestelsel.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Bestaat onlangs ontdekte 'nieuwe Aarde' wel?
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak
Lees ook: Corot missie wordt met 3 jaar verlengd
Lees ook: Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan
Lees ook: Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten