Nieuws

Spitzer bestudeert exoplaneet

Geplaatst op 17-10-2006 om 15u03 door Bert Carrein - 1426 keer gelezen
Nieuws

De Spitzer Space Telescope is erin geslaagd de temperatuurverschillen tussen dag en nacht te meten op een planeet buiten ons eigen zonnestelsel. De beelden van de Spitzertelescoop, een infrarode ruimtetelescoop, maakten duidelijk dat de temperaturen aan de dagkant van exoplaneet Upsilon Andromedae b - ontdekt in 1996 - en de nachtkant zo'n 1500 graden Celsius verschillen.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Brad Hansen van de universiteit van Calfirnia kan je een temperatuurverschil van 1500 graden vergelijken met het verschil in temperatuur wanneer je recht in een vulkaan zou lopen.

Upsilon Andromedae b en de ster waarrond deze planeet draait - Upsilon Andromedae - werden gedurende 5 dagen geobserveerd. Op de beelden werd duidelijk dat de infrarode warmtestraling varieerde terwijl de planeet rond de ster draaide. Die verandering in warmte-uitstraling komt doordat we vanop aarde in die periode de verschillende zijden van de planeet konden waarnemen. Vanaf de aarde is Upsilon Andromedae b steeds zichtbaar. We kijken langs boven op dit miniatuur zonnestelsel.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: Kepler ontdekt mogelijk levensvatbare planeten
Lees ook: De VS willen Europa inhalen in de zoektocht naar exo-aardes
Lees ook: Eerste COROT symposium van 2 tot 5 februari in Parijs
Lees ook: Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Lees ook: Planeten rond dubbelsterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.