Nieuws

Marsmaantje Deimos gezien door MRO

Geplaatst op 07-07-2009 om 11u42 door Bert Carrein - 5912 keer gelezen
Nieuws

Mars heeft twee piepkleine maantjes, Phobos en Deimos. Hieronder is het kleinste van de twee maantjes van Mars te zien, Deimos, zoals recent waargenomen met behulp van de HiRISE camera aan boord van de in een baan rondom Mars cirkelende Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Met een afmeting van slechts zo'n 15 km is Deimos één van de kleinste manen in het Zonnestelsel waarvan we weten. Het minuscule Marsmaantje werd in 1877 ontdekt door Asaph Hall, een amerikaanse sterrenkundige in dienst van het US Naval Observatory in Washington D.C.. Het bestaan van twee manen van Mars werd rond 1610 voorspeld door Johannes Kepler, de wis- en sterrenkundige die de natuurkundige wetten afleidde die de beweging van planeten beschrijven.

In dit geval was Keplers voorspelling echter niet gebaseerd op wetenschappelijke principes, maar zijn geschriften en ideeën waren zó invloedrijk, dat de twee manen van Mars werden besproken in Jonathan Swift's "Gulliver's Reizen" uit 1726, ruim 150 jaar vóór hun werkelijke ontdekking.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sporen van verdwenen oceaan op Mars
Lees ook: Vloeibaar water op Mars?
Lees ook: Belg bij laatste kandidaten simulatievlucht naar Mars
Lees ook: NASA en ESA gaan samen naar Mars reizen
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.