Nieuws

Marsmaantje Deimos gezien door MRO

Geplaatst op 07-07-2009 om 11u42 door Bert Carrein - 6408 keer gelezen
Nieuws

Mars heeft twee piepkleine maantjes, Phobos en Deimos. Hieronder is het kleinste van de twee maantjes van Mars te zien, Deimos, zoals recent waargenomen met behulp van de HiRISE camera aan boord van de in een baan rondom Mars cirkelende Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Met een afmeting van slechts zo'n 15 km is Deimos één van de kleinste manen in het Zonnestelsel waarvan we weten. Het minuscule Marsmaantje werd in 1877 ontdekt door Asaph Hall, een amerikaanse sterrenkundige in dienst van het US Naval Observatory in Washington D.C.. Het bestaan van twee manen van Mars werd rond 1610 voorspeld door Johannes Kepler, de wis- en sterrenkundige die de natuurkundige wetten afleidde die de beweging van planeten beschrijven.

In dit geval was Keplers voorspelling echter niet gebaseerd op wetenschappelijke principes, maar zijn geschriften en ideeën waren zó invloedrijk, dat de twee manen van Mars werden besproken in Jonathan Swift's "Gulliver's Reizen" uit 1726, ruim 150 jaar vóór hun werkelijke ontdekking.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zeldzaam hoge wolken op Mars
Lees ook: Week 3: Leven op Mars? (deel 2)
Lees ook: Gezagvoerster noemt Marssimulatie "groot succes"
Lees ook: Vijf instrumenten voor ExoMars in 2016 geselecteerd
Lees ook: Kans op botsing van Mars met asteroide vergroot
Lees ook: Curiosity met succes op Mars geland!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.