Nieuws

Vreemde kometaire knopen in de Helixnevel

Geplaatst op 24-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 4645 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt de vreemde verdichtingen of "knopen" van gas en stof in planetaire nevels? Het bestaan van dergelijke knopen, die ook in de Ringnevel, de Halternevel en de Eskimonevel zijn te zien, wordt niet op theoretische gronden voorspeld en hun oorsprong wordt nog niet goed begrepen.

Hieronder is een fascinerende afbeelding van de Helixnevel weergegeven, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, die de mysterieuze gasvormige knopen in enorm detail toont. Deze kometaire knopen hebben massa's die vergelijkbaar zijn met die van de Aarde, maar een straal die typisch enkele malen groter is dan die van de baan van Pluto rond de Zon.

Eén veronderstelling voor de fragmentatie en evolutie van de knopen stelt dat de knopen uit reeds aanwezig gas bestaan dat wordt verdreven door een ijlere maar zeer energetische sterrenwind die vanaf de centrale geëvolueerde ster of sterrest blaast. De Helixnevel is het dichtstbijzijnde voorbeeld van een planetaire nevel die wordt gevormd aan het eind van het leven van een ster zoals de Zon.

De Helixnevel, met technische aanduiding NGC 7293, staat op een afstand van ongeveer 700 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Aquarius (Waterman).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: C. R. O'Dell en K. Handron (Rice University), NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble
Lees ook: Een mooie Boemerangnevel: koudste plek in het heelal
Lees ook: Infraroodopname van de Helixnevel (NGC 7293)
Lees ook: M2-9: Vleugels van de Vlindernevel
Lees ook: Hubble fotografeert kosmisch halssnoer
Lees ook: De Boemerangnevel in gepolariseerd licht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.