Nieuws

De Melkweg boven Mauna Kea

Geplaatst op 06-07-2009 om 11u53 door Bert Carrein - 2093 keer gelezen
Nieuws

Heeft u ooit de band van ons Melkwegstelsel gezien? Bij heldere hemel vanaf een donkere lokatie op het juiste tijdstip wordt er een zwaklichtende band zichtbaar die over de hemel loopt. Al gauw nadat uw ogen aan het donker zijn gewend wordt u deze band voor het eerst gewaar. Vervolgens ziet u hem steeds duidelijker.

En daarna als een spectaculaire verschijning. Eén reden voor de groeiende verbazing is wellicht het besef dat deze wazige strook miljarden sterren bevat en de schijf vormt van ons eigen spiraalstelsel. Aangezien we ons in deze schijf bevinden lijkt de band de Aarde te omcirkelen. In de onderstaande afbeelding vormt de lichtende band van onze Melkweg, hoog aan de nachthemel, een boog.

Het heldere lichtvlekje net onder die band is de planeet Jupiter. Op de voorgrond ziet u de door maneschijn verlichte caldera van de vulkaan Haleakala op het eiland Maui in Hawaï (VS). Als u de horizon wat nader bekijkt dan ziet u lichtgetinte wolken en de donkere maar enorme vulkaan Mauna Kea op het naburige Grote Eiland (Hawaï).

Als u nog nooit de Melkwegband heeft gezien of de planeet Jupiter heeft weten te herkennen dan is dit jaar wellicht uw kans. Omdat 2009 het Internationale Jaar van de Astronomie is, is er wellicht ook in uw buurt de gelegenheid om door een venster diep in het Heelal te schouwen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Wally Pacholka (TWAN)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sagittarius en de de centrale melkweg
Lees ook: Sterren bij het hart van de Melkweg
Lees ook: Kaart van de Melkweg wordt verder uitgebreid
Lees ook: De Melkweg roofde sterren
Lees ook: De Melkweg tijdens de vakantie
Lees ook: Planck toont lange filamenten in de Melkweg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.