Nieuws

Drie melkwegstelsels in Draco

Geplaatst op 03-07-2009 om 12u38 door Bert Carrein - 4560 keer gelezen
Nieuws

Dit boeiende trio van melkwegstelsels wordt soms ook wel de Draco Groep genoemd en bevindt zich (zoals u al geraden zult hebben) in het noordelijke sterrenbeeld Draco (de Draak). Van links naar rechts zijn het edge-on spiraalstelsel NGC 5981, elliptisch stelsel NGC 5982, en face-on spiraalstelsel NGC 5985 — alle binnen één telescopisch beeldveld met een afmeting van ietsje meer dan de helft van de Volle Maan.

Hoewel deze groep veel te klein is om beschouwd te worden als een cluster van melkwegstelsels en niet is gecatalogiseerd als een compacte groep, bevindt elk van deze stelsels zich op een afstand van ruwweg 100 miljoen lichtjaar van de Aarde. Bij nadere inspectie met behulp van spectrografen blijkt de heldere kern van de opvallende, min of meer van bovenaf bekeken spiraal NGC 5985 prominente emissielijnen bij specifieke golflengten van licht te vertonen.

Sterrenkundigen classificeren dit stelsel daarom als een zogenaamd Seyfert stelsel, een type melkwegstelsel met een actieve kern. Hoewel niet zo goed bekend als sommige andere nauwe groepen van melkwegstelsels, maakt het contrast in visueel uiterlijk dit trio een aantrekkelijk onderwerp voor astrofotografen.

Deze indrukwekkend diepe opname van het gebiedje aan de hemel onthult tevens een groot aantal zwakke en nog verderweg staande achtergrondstelsels.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Giovanni Benintende

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers
Lees ook: Stoflanen in kleurrijke foto van Messier 96
Lees ook: Groepen stelsels draaien in zelfde richting
Lees ook: Melkwegstelsels van begin der tijden ontdekt
Lees ook: Leeuwendrieling - Leo Triplet
Lees ook: Hubble neemt beelden van nooit eerder geziene sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.