Nieuws

Verschil tussen perihelium en aphelium

Geplaatst op 06-07-2009 om 11u55 door Bert Carrein - 5800 keer gelezen
Nieuws

Dit jaar vindt aphelium (of aphelion), het punt waarop de Aarde zich in zijn elliptische omloopbaan het verst van de Zon af bevindt, morgen (4 juli) plaats. Dat heeft natuurlijk niets te maken met de seizoenen op onze schone planeet.

De seizoenen worden namelijk bepaald door de helling van de aardas ten opzichte van het baanvlak en niet met de afstand van de Aarde tot de Zon — dus juli blijft gewoon zomer op het noordelijk, en winter op het zuidelijk halfrond. Maar het betekent wel dat de Zon op 4 juli de kleinste schijnbare afmeting zal hebben.

In deze composietafbeelding worden twee opnamen van de Zon met elkaar vergeleken, beide gemaakt met dezelfde telescoop en camera op de dagen van perihelium (perihelion) en aphelium in 2008. De labels in de afbeelding geven de afstand van de Aarde tot de Zon op die twee dagen.

De normaal gesproken moeilijk op te merken verandering in de schijnbare diameter van de Zon tussen perihelium en aphelium worden hier duidelijk. Het verschil in afmeting is overigens maar net iets meer dan 3%.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Enrique Luque Cervigón

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: In Belgie later mogelijk waterschaarste
Lees ook: Noordpoolijs smelt sneller dan verwacht
Lees ook: Kettingreactie na ruimtebotsing?
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: Komeet zal de Aarde niet raken
Lees ook: Gat in ozonlaag groter dan vorig jaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.