Nieuws

Lyman Alfa Blob

Geplaatst op 14-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 7848 keer gelezen
Nieuws

In deze opmerkelijke afbeelding (links), een composiet van röntgen, optische en infrarode waarnemingen vanuit de ruimte en vanaf observatoria op Aarde, ziet u een zogenaamde Lyman α blob, een enorme wolk van waterstofgas met een afmeting van enkele honderdduizenden lichtjaren.

Deze gigantische, amoebe-vormige structuur zien we zoals hij was toen het Heelal nog maar 2 miljard jaar oud was (dwz. bijna 12 miljard jaar geleden). Lyman α blobs worden zo genoemd omdat ze sterke lijnstraling uitzenden als gevolg van de Lyman α overgang van waterstofgas.

Normaal gesproken treft men Lyman α emissie in het ultraviolete deel van het electromagnetische spectrum aan, maar Lyman α blobs bevinden zich zó ver van ons af, dat hun licht is roodverschoven naar (langere) optische golflengten. Röntgenwaarnemingen (hier blauw van tint) wijzen op de aanwezigheid van een groeiend supermassief zwart gat in het centrum van een actief melkwegstelsel dat zich in de blob bevindt.

In de illustratie in het rechterpaneel toont een close-up hoe men denkt dat intense straling en sterke winden vanuit het actieve melkwegstelsel blazen en de bron zijn voor het ioniseren en verhitten van het waterstofgas in de blob. Om precies te zijn zouden Lyman α blobs een vroeg stadium in de vorming van melkwegstelsels kunnen representeren, waarin het omringende gas zó sterk werd verhit dat het verdere snelle aanwas van actieve melkwegstelsels en hun supermassieve zwarte gaten limiteerde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA / ESA, CXC, JPL-Caltech, STScI, NAOJ, J.E. Geach (Univ. Durham) et al.
Illustratie: NASA / CXC / M.Weiss

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: Ook in buitenwijken van stelsels ontstaan veel sterren
Lees ook: Twee dansende sterrenstelsels
Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: Andromeda slurpt sterren van naburige stelsels op
Lees ook: Röntgensatelliet vindt metalen in cluster van sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.