Nieuws

De Tarantulanevel

Geplaatst op 04-07-2009 om 08u31 door Bert Carrein - 3531 keer gelezen
Nieuws

Oorspronkelijk gecatalogiseerd als een ster is 30 Doradus in werkelijkheid een enorm stervormingsgebied in het nabije melkwegstelseltje dat beter bekend staat als De Grote Magelhaanse Wolk. Aan zijn spinachtige uiterlijk dankt het gebied zijn populaire naam, de Tarantulanevel, zij het dat deze vogelspin een afmeting van ongeveer 1000 lichtjaar heeft en zich op een afstand van 180.000 lichtjaar in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Goud- of Zwaardvis) bevindt.

Als de Tarantulanevel zich op dezelfde afstand vanaf de Aarde als de dichtstbijzijnde sterrenkraamkamer zou bevinden, namelijk de Orionnevel op 1500 lichtjaar afstand, dan zou deze ongeveer 30° aan de hemel opspannen, oftewel 60 volle manen. De dunne armen van de Tarantulanevel omringen NGC 2070, een cluster die enkele van de intrinsiek allerhelderste, massiefste sterren bevat waarvan we weten.

Tot de verbeelding sprekende details van de kern van de nevel zijn te ontwaren in dit opmerkelijke hemellandschap, een composiet van afbeeldingen met een totale belichtingstijd van maar liefst 31 uur. Deze kosmische Tarantula bevindt zich tevens nabij de plek van de dichtstbijzijnde recente supernova.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Brad Moore

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De fee van de Adelaarsnevel
Lees ook: In het centrum van Cygnus
Lees ook: NGC 6164: Een bipolaire emissienevel
Lees ook: De Helm van Thor in H-alpha
Lees ook: IC 5067 in de Pelikaannevel
Lees ook: De Tulp in de Zwaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.