Nieuws

De donkere rivier naar Antares

Geplaatst op 08-07-2009 om 11u40 door Bert Carrein - 3950 keer gelezen
Nieuws

Tussen de Pijpnevel en het kleurige gebied nabij de heldere ster Antares bevindt zich een langgerekte donkere wolk met de bijnaam De Donkere Rivier, die hier vanaf de linker rand van de afbeelding stroomt. Die Donkere Rivier is zo troebel doordat stof het licht van er achter gelegen sterren absorbeert, hoewel de nevel voornamelijk uit waterstof en moleculair gas bestaat.

Doordat Antares omringd wordt door stof creëert deze rode superreus een bijzonder heldere, geelgetinte reflectienevel. Daarboven ligt de heldere, blauwe dubbelster ρ (Rho) Ophiuchi ingenesteld in één van de meer karakteristieke blauwgetinte reflectienevels, terwijl er ook rode emissienevels her en der in dit gebied te vinden zijn.

De bolvormige stercluster M 4 is rechts van en net boven Antares te herkennen, hoewel hij zich ver achter de kleurige wolken bevindt, op een afstand van zo'n 7000 lichtjaar. De Donkere Rivier zelf stroomt op een afstand van ongeveer 500 lichtjaar. Dit kleurrijke hemellandschap is een mozaïek van telescoopopnamen en bestrijkt bijna 10° aan de hemel (20 maal de hoekdiameter van de Volle Maan).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jason Jennings

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: Bolvormige sterrenhopen
Lees ook: Great Worldwide Star Count
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Nauwkeurigheid stercatalogus verdubbeld
Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof

Bekijk alle berichten uit deze categorie.