Nieuws

Verste supernova ooit ontdekt

Geplaatst op 09-07-2009 om 11u15 door Bert Carrein - 2219 keer gelezen
Nieuws

Astronomen beweren de verste supernova ooit ontdekt te hebben, een gigantische ster die zo'n 11 miljard jaar geleden uiteenviel. Nieuwe technieken maakten de vondst mogelijk, die kan leiden tot meer inzicht in deze zeldzame fenomenen en hun rol in het genereren van andere sterren. Dat staat in een verslag dat het Britse magazine 'Nature' publiceerde.

Een supernova vindt plaats wanneer een enorme ster zonder brandstof komt te zitten, in zichzelf implodeert door de eigen zwaartekracht en zo een klein, ultracompact object wordt, neutronenster genaamd. Die ster explodeert dan en zendt een schokgolf uit, die door het hele melkwegstelsel weergalmt.

De ontploffing verspreidt elementen die zwaarder zijn dan zuurstof, zoals ijzer, calcium en silicium. Het verrijkt de moleculaire wolken, die na miljarden jaren samenklitten en nieuwe stersystemen vormen.

De oude supernova werd ontdekt nadat astronomen jarenlang verscheidene beelden vergeleken van een stuk hemel. Ze konden op die manier de helderheid van objecten zien veranderen.

Het universum zou 13,7 miljard jaar oud zijn. Dat betekent dat de supernova de dood aangeeft van een van de allereerste sterren in wording. Het vorige supernovarecord stond op ongeveer zes miljard jaar geleden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Simeos 147: Supernovarest
Lees ook: "Enorme supernova dreigt aarde in toekomst te vernietigen"
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Supernova slingert brokstukken weg aan enorme snelheden
Lees ook: Enorme supernova door zwaarste sterren in het heelal
Lees ook: Keplers Supernovarest in Röntgenstraling

Bekijk alle berichten uit deze categorie.