Nieuws

Leefbare zon bij rode dwergen onbestaand?

Geplaatst op 22-07-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 2298 keer gelezen
Nieuws

Bij de zoektocht naar exoplaneten waarop leven mogelijk is, staat het begrip 'leefbare zone' centraal. Dat wil zeggen: de zone rond een ster waar het precies warm genoeg is om water op een planeetoppervlak in vloeibare toestand te houden. Bij zwakke sterren, zoals de veel voorkomende rode dwergen, ligt die leefbare zone op slechts enkele miljoenen kilometers de ster.

Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de getijdekrachten op die kleine afstand zo groot zijn, dat je eigenlijk niet van een leefbare situatie kunt spreken. De tektonische activiteit op een eventuele planeet zou dermate groot zijn, dat het oppervlak voortdurend aan vulkanisme onderhevig is. De situatie op zo'n planeet zou goed vergelijkbaar zijn met die op de grote Jupitermaan Io, die zo'n grote vulkanische activiteit kent, dat zijn complete oppervlak in minder dan een miljoen jaar compleet 'ververst' wordt.

Uit het rekenmodel blijkt dat de bijdrage van getijdekrachten aan de inwendige warmte van een planeet niet groter dan een kwart mag zijn om van een leefbare planeet te kunnen spreken.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA heeft nieuws over buitenaards leven
Lees ook: Suiker in het heelal kan wijzen op buitenaards leven
Lees ook: Kepler zoekt naar leefbare werelden bij exomanen
Lees ook: Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
Lees ook: Een nieuwe Drake-formule
Lees ook: "Leven mogelijk op 100 biljoen triljoen planeten"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.