Nieuws

Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg

Geplaatst op 21-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 2625 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen van de Isaac Newton Group of Telescopes (ING) op het Canarische eiland La Palma hebben voor het eerst een zogeheten elektronenmultiplicatordetector ingezet voor sterrenkundige waarnemingen. Deze ccd-detector is zeer geschikt om snel verlopende hemelobjecten te bestuderen zoals cataclysmische veranderlijken.

Tot deze laatste categorie behoort onder meer het object SDSSJ143317.78+101123.3: een dubbelster bestaande uit een witte dwerg en een andere dwergster. De twee draaien in slechts 78 minuten om elkaar, dus is het bij het opnemen van een spectrum van de dubbelster zaak om zo kort mogelijke opnametijden te realiseren.

Door de nieuwe cdd-detector, QUCAM2 geheten, te combineren met de nauwkeurige ISIS-spectrograaf van de William Herschel-telescoop, konden de bewegingen van de beide sterren zeer nauwkeurig gemeten worden. Daarbij blijkt dat de begeleider van de witte dwerg niet zo maar een dwergster is maar een bruine dwerg - een ster die te weinig massa heeft om door middel van kernfusie energie te produceren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster
Lees ook: Open Cluster NGC 290: Een Stellair Juwelenkistje
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijk rol bij stergeboorte
Lees ook: Ster schijnt feller dan drie miljoen zonnen
Lees ook: M-dwergen zijn temperamentvolle sterren
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.