Nieuws

Sterrenhoop in Melkweg blijkt verrassend normaal

Geplaatst op 10-07-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 2057 keer gelezen
Nieuws

Een zware, compacte sterrenhoop in de kern van ons Melkwegstelsel blijkt verrassend normaal te zijn waar het gaat om de relatieve hoeveelheden zware en lichte sterren. Europese astronomen hebben met de Very Large Telescope in Noord-Chili gedetailleerde waarnemingen verricht aan de Arches-sterrenhoop, op 25.000 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Boogschutter. Arches is de zwaarste en meest compacte sterrenhoop in het Melkwegstelsel.

De totale massa is dertigduizend zonsmassa's, en de sterdichtheid - met duizend sterren in een kubieke lichtjaar - is één miljoen keer zo groot als in de omgeving van de zon. De sterrenhoop bevindt zich in de directe omgeving van het superzware zwarte gat in de kern van het Melkwegstelsel, en astronomen hielden er rekening mee dat de geboorte van de sterrenhoop daardoor anders zou zijn verlopen dan normaal.

Uit de gedetailleerde infraroodfoto's en -metingen (waarbij gebruik werd gemaakt van adaptieve optiek om te compenseren voor storende trillingen in de aardse dampkring) blijkt echter dat de Arches-sterrenhoop dezelfde relatieve hoeveelheden zware en lichte sterren vertoont als kleinere sterrenhopen elders in het Melkwegstelsel.

De zwaarste ster in de sterrenhoop is ongeveer 120 keer zo zwaar als de zon. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het Europese vakblad Astronomy & Astrophysics.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts
Lees ook: Reusachtige gasstroom is groter dan gedacht
Lees ook: Bolhoop blijkt opgeslokt sterrenstelsel te zijn
Lees ook: Melkweg draait sneller rond zijn as dan gedacht
Lees ook: Melkweg doorkliefd met waterstofgas

Bekijk alle berichten uit deze categorie.