Nieuws

Belgische bijdrage aan STEREO

Geplaatst op 25-10-2006 om 15u10 door Bert Carrein - 1845 keer gelezen
Nieuws

Vannacht lanceert het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA de STEREO ruimtemissie, die een belangrijke Belgische bijdrage bevat. STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) bestaat uit twee satellieten die in verschillende banen rond de zon geplaatst zullen worden. De twee satellieten bevatten dezelfde wetenschappelijke instrumenten die voor het eerst 3D beelden zullen maken van de corona van de zon en het binnenste gedeelte van het zonnestelsel.

De bijdrage van België aan de STEREO missie is tweevoudig. Een eerste bijdrage werd geleverd door het Centre Spatial de Liège (CSL), bij de Universiteit van Luik. CSL heeft ondermeer bijgedragen tot de ontwikkeling van de 'Heliospheric Imagers' voor de breedbeeldfotografie van de heliosfeer. Ook het zonnefysica team van het Solar Influences Data analysis Center (SIDC), onderdeel van de Koninklijke Sterrenwacht van België, werkt mee aan STEREO en treft momenteel voorbereidingen voor de exploitatie van de gegevens. Gedurende vele jaren hebben de wetenschappers van het SIDC de fysica van de zonnecorona en zonneuitbarstingen bestudeerd. De informatie over het ruimteweer die de STEREO satellieten zullen verstrekken, is van bijzonder belang voor de dagelijkse ruimteweervoorspellingen van het SIDC. Deze voorspellingen kondigen ondermeer geomagnetische storingen en poollicht aan.

De lancering is voorzien in de nacht van 25 op 26 oktober om 2h38 Belgische tijd. Zoals steeds is ze rechstreeks te volgen op internet via NASA-TV. De Belgische bijdrage aan de missie is gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe aanpak voor de NASA
Lees ook: De toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart
Lees ook: Orion crewcapsule
Lees ook: Meer middelen voor NASA
Lees ook: NASA test nieuwe ruimteraket ARES
Lees ook: Geen geld voor bemande maan- en marsmissies

Bekijk alle berichten uit deze categorie.