Nieuws

Nieuwe infraroodsatelliet voltooid

Geplaatst op 10-07-2009 om 12u04 door Bert Carrein - 1587 keer gelezen
Nieuws

De assemblage van de Widefield Infrared Survey Explorer (WISE) is voltooid. De kleine infraroodsatelliet ondergaat momenteel de laatste voorbereidingen voor zijn lancering, die voor 1 november op het programma staat. WISE zal in de voetsporen treden van de succesvolle Brits / Nederlands / Amerikaanse Infrarood Astronomische Satelliet (IRAS), die 26 jaar geleden voor het eerst de gehele sterrenhemel op infraroodgolflengten in kaart bracht.

WISE heeft een nog kleinere hoofdspiegel dan IRAS destijds - 40 cm tegen 56 cm - maar is wel voorzien van veel gevoeligere detectoren. Deze laatste zullen met behulp van vloeibare waterstof worden afgekoeld tot slechts 7 graden boven het absolute nulpunt (-266 graden Celsius). Naar verwachting zullen daarmee honderden miljoenen objecten worden geregistreerd, vari─Śrend van planeto─╝den in ons eigen zonnestelsel tot nabije bruine dwergen ('mislukte sterren') en extreem verre sterrenstelsels.

De resultaten van de survey, die een half jaar in beslag neemt, zullen worden gebruikt om objecten te selecteren voor vervolgonderzoek met grotere infraroodsatellieten, zoals de onlangs gelanceerde Herschel, Spitzer en de toekomstige James Webb Space Telescope.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: België bouwt een nieuwe satelliet
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC
Lees ook: Brokstukken satellietbotsing vormen ernstig gevaar
Lees ook: Dubbele satellietlancering zet België in de kijker
Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered
Lees ook: Ruimtecamera HIFI in Herchel-satelliet werkt niet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.