Nieuws

De heldere ster Betelgeuze krimpt

Geplaatst op 14-07-2009 om 12u03 door Bert Carrein - 8559 keer gelezen
Nieuws

Betelgeuze, de heldere rode ster in het sterrenbeeld Orion, is de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk kleiner geworden. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van CaliforniÄ— in Berkeley. Zij houden de afmetingen van de ster, die overigens nog steeds zo groot is dat hij ons hele zonnestelsel tot aan de baan van Jupiter zou kunnen vullen, al geruime tijd in de gaten met de zogeheten Infrared Spatial Interferometer.

Uit deze metingen blijkt dat Betelgeuze sinds 1993 met maar liefst 15 procent gekrompen is, en dat dit proces aan het versnellen is. Eigenaardig genoeg is zijn helderheid daarbij niet waarneembaar kleiner geworden. Onduidelijk is nog hoe lang deze krimp zal blijven doorgaan en waardoor hij wordt veroorzaakt.

Eén mogelijkheid is dat de metingen worden beïnvloed door reusachtige opstijgende bellen gas uit het inwendige van de ster die ertoe zouden kunnen leiden dat zijn oppervlak soms plaatselijk opbolt. Maar omdat Betelgeuze er heel symmetrisch uitziet, moet de ware oorzaak misschien toch elders worden gezocht.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ster schijnt feller dan drie miljoen zonnen
Lees ook: Verontreiniging van sterren
Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof
Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg
Lees ook: Nog meer stervorming buiten sterrenstelsels ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.