Nieuws

Zwakke supernovae gerelateerd aan gammaflitsen?

Geplaatst op 22-07-2009 om 12u02 door Bert Carrein - 1264 keer gelezen
Nieuws

Extreem zwakke supernova-uitbarstingen zijn mogelijk gerelateerd aan een bepaald type gammaflitsen. Dat beweert een internationaal team van astronomen in een artikel dat deze week in Nature verschijnt. Supernova's kunnen op twee manieren ontstaan: bij de terminale explosie van een zeer zware ster die aan het eind van zijn leven is gekomen, of bij de catastrofale detonatie van een veel lichtere witte dwergster die materie van een begeleider opzuigt.

In het verleden zijn af en toe supernova's waargenomen die veel zwakker zijn dan normaal, en niemand wist om welk type explosie het daarbij ging. Sterrenkundigen hebben nu op 7 november 2008 een zeer zwakke supernova ontdekt in het sterrenstelsel UGC 12682, op 67 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. Die explosie, SN 2008ha geheten, was tientallen keren zo lichtzwak als een gewone supernova.

Uit spectroscopisch onderzoek blijkt dat het hier gaat om de explosie van een zware ster die in een eerder stadium het grootste deel van zijn waterstofmantel de ruimte in heeft geblazen. De kern van de ster is vermoedelijk ineengestort tot een zwart gat. Dat zou de geringe helderheid van de explosie kunnen verklaren.

Als dat voor andere zwakke supernova's ook geldt, aldus de onderzoekers, zijn ze mogelijk gerelateerd aan een bepaald type gammaflitsen - uitbarstingen van extreem energierijke gammastraling die ook kunnen ontstaan bij de explosie van zware, snel roterende sterren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Helderste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij
Lees ook: RCW 86: Rest van een historische supernova
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt
Lees ook: Veertienjarige ontdekt uiterst zeldzame supernova

Bekijk alle berichten uit deze categorie.