Nieuws

Titan reageert traag op seizoenswisseling

Geplaatst op 18-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 2551 keer gelezen
Nieuws

De wolken in de dampkring van de grote Saturnusmaan Titan reageren veel trager op de wisseling der seizoenen dan door atmosferische modellen wordt voorspeld. Op infraroodfoto's van Titan, gemaakt tussen juli 2004 en december 2007 door de Amerikaanse Saturnus-verkenner Cassini, zijn in totaal meer dan tweehonderd wolken ontdekt.

De meeste daarvan bevonden zich rond de zuidpool van Titan, waar het de afgelopen jaren zomer was. Ook waren er wolken zichtbaar op veertig graden zuiderbreedte. Circulatiemodellen van de Titandampkring wisten het ontstaan van die wolken goed te verklaren. Alleen voorspellen diezelfde modellen dat de 'zomerwolken' op het zuidelijk halfrond al in de loop van 2005 verdwenen zouden moeten zijn, omdat het langzaam maar zeker herfst begint te worden.

Bovendien voorspellen de modellen dat er op veertig graden noorderbreedte óók wolken zichtbaar moeten zijn. Blijkbaar reageert de Titandampkring veel trager op de seizoenswisselingen dan de theoretische modellen doen vermoeden. Mogelijk is het temperatuurverschil tussen de poolgebieden en de evenaargebieden van Titan kleiner dan algemeen wordt aangenomen. De wolkenwaarnemingen van Titan worden deze week gepubliceerd in Nature.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Had de Aarde een Titan-achtig verleden?
Lees ook: Saturnusmaan Titan blijft verbazen
Lees ook: Saturnusmaan Titan heeft vloeibare meren
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde
Lees ook: Titan achter de ringen
Lees ook: Om zijn as wentelende Titan in het infrarood

Bekijk alle berichten uit deze categorie.