Nieuws

Deep impact zet missie voort

Geplaatst op 31-10-2006 om 15u11 door Bert Carrein - 1642 keer gelezen
Nieuws

Diegenen die dachten nooit meer iets te zullen horen van Deep Impact, hebben het mis. In juli 2005 werd een deel van de missie (de impactor) in een botsing gestuurd met komeet Tempel 1. Het overlevende moederschip onderzocht toen deze impact, maar verkeert ook vandaag nog in een opperste gezondheid. Daarom besloot NASA het ruimteschip naar een andere komeet, Boethin genaamd, te sturen en ging zo in op het voorstel van de University of Maryland.

Volgens Deep Impact-leider Micheal A'Hearn is meer informatie over verschillende kometen nodig om een duidelijker beeld te krijgen van de natuur van kometen en het leven op aarde. Omdat er geen nieuwe lanceringen nodig zijn, is de aangekondigde DIXI-missie (Deep Impact eXtended Investigation) bovendien zeer kostenefficiënt.

Komeet Boethin bevindt zich nu op een afstand voorbij de baan van Saturnus, maar zal bij de observatie in december 2008 juist buiten de aardbaan vliegen. De 3 toestellen (2 kleurencamera's en een infraroodspectrometer) zullen de oppervlakte, de reflectie-eigenschappen, de structuur en samenstelling van de komeet bestuderen. Op deze manier hopen de komeetwetenschappers opnieuw een grote stap voorwaarts te kunnen zetten.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Donderdag lancering Amerikaanse maanmissie
Lees ook: Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd
Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien
Lees ook: Ariane-raket met 2 satellieten gelanceerd
Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Bemanning van de Endeavour bouwt een feestje in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.