Nieuws

Nieuwe infraroodtelescoop SPICA

Geplaatst op 27-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 1529 keer gelezen
Nieuws

Het Nederlands ruimteonderzoeks-instituut SRON gaat weer de ontwikkeling van een nieuw ruimte-instrument leiden. Het gaat om het SAFARI-instrument, de Europese bijdrage aan de Japanse ruimte-telescoop SPICA. De beoogde lanceerdatum is 2017. SRON heeft de leiding over de ontwikkeling van het SAFARI-instrument op de infrarood-ruimtetelescoop SPICA.

SPICA gaat, net als de onlangs gelanceerde Europese ruimtetelescoop Herschel, infraroodstraling uit het heelal bekijken. Om die infraroodstraling te kunnen zien, moeten de ruimte-instrumenten gekoeld worden tot nabij het absolute nulpunt (-273 graden Celsius). Een belangrijk verschil met Herschel is dat bij SPICA niet alleen de instrumenten, maar ook de 3,5 meter grote spiegel diep gekoeld is. 'Een groot voordeel', zegt Frank Helmich, nu verantwoordelijk voor het HIFI-instrument aan boord van Herschel.

'Op deze manier voorkomen we dat de warmtestraling van de spiegel onze detectoren verblindt.' SPICA zal daardoor nog dieper het heelal in kunnen kijken dan Herschel om te onderzoeken hoe aan de grenzen van het heelal de eerste sterrenstelsels vormden. 'Herschel gaat ongetwijfeld een rijkdom aan wetenschappelijke inzichten verschaffen, maar de ervaring leert dat in de wetenschap ieder antwoord weer tientallen nieuwe vragen oproept,' aldus Helmich. 'Het is een fantastisch vooruitzicht om straks met SPICA voort te kunnen bouwen op de resultaten van Herschel.'

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: Spitzer is begonnen aan 'warme' missie
Lees ook: Amerikaans-Japanse samenwerking met de Subaru telescoop
Lees ook: James Webb Telescope in constructie
Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld
Lees ook: Grootste digitale camera zoekt aardscheerders

Bekijk alle berichten uit deze categorie.