Nieuws

Gammastraling pulsars

Geplaatst op 24-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 3404 keer gelezen
Nieuws

Pulsars zijn rondtollende neutronensterren, geboren tijdens een supernova, de ineengestorte sterkernen die overbleven na de doodsklap van massieve sterren. Traditioneel werden ze geïdentificeerd en bestudeerd door hun regelmatige radiopulsen waar te nemen, maar inmiddels heeft met twee dozijn pulsars gedetecteerd in extreem energetische γ-straling met behulp van de Fermi Gammastraling Ruimtetelescoop.

De detecties omvatten ondermeer 16 pulsars die men uitsluitend op basis van hun pulserende emissie in γ-straling heeft geïdentificeerd. Deze kaart van de hele hemel in γ-straling, waarin het Melkwegvlak horizontaal door het midden loopt, toont de posities van de pulsars. De 16 nieuwe Fermi pulsars zijn omcirkeld in geel, de 8 al eerder bekende radiopulsars in magenta.

De bizarre sterresten — de Vela, Crab, en Geminga pulsars — rechts in beeld, zijn tevens het helderste aan de hemel in γ-straling. Van de Taz-, Aal- en Konijnnevels weten we nu dat ze door de naar deze nevels vernoemde pulsars van energie worden voorzien. De Gamma Cygni en CTA 1 pulsars links bevinden zich eveneens binnen gelijknamige, uitdijende supernovaresten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, DOE, Fermi LAT Collaboration

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie radiopulsars ontdekt
Lees ook: Planeten wegen met behulp van pulsars
Lees ook: Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen
Lees ook: Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken

Bekijk alle berichten uit deze categorie.