Nieuws

Mount Rushmore's sterrennacht

Geplaatst op 04-08-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 10371 keer gelezen
Nieuws

Deze sterrenhemel sprankelde boven de Black Hills in Zuid-Dakota (VS) en het Mount Rushmore Nationaal Park. Op deze historische plek zijn de enorme bustes van vier presidenten van de VS — George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, en Abraham Lincoln — uit de op het zuidoosten gerichte, granieten rotswand gehouwen.

Boven de monumentale symbolen van de onafhankelijkheid en de vroege geschiedenis van de VS, wordt de nachthemel getooid met sterren en sterrenbeelden die vertrouwd zullen zijn voor hemelschouwers op het hele noordelijk halfrond. Het opvallendst zijn de sterren van Ursa Maior en het asterisme dat bekend staat als Het Steelpannetje, dat bijna horizontaal op de rand van de klippen lijkt te rusten nabij het midden van de afbeelding.

Volg de boog gevormd door het handvat van Het Steelpannetje en je komt ongeveer bij Arcturus uit, de heldere gelige ster in de linker onderhoek. Natuurlijk wijst een door de twee rechter sterren van het pannetje zelf naar rechtsboven getrokken lijn richting Polaris, de Poolster van planeet Aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Wally Pacholka (TWAN)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hemelpanorama boven het Saldameer
Lees ook: Van horizon naar horizon
Lees ook: Is de Poolster de helderste ster?
Lees ook: Jupiter, Vesta en de Melkweg
Lees ook: De planeet Venus net na zonsondergang
Lees ook: Lentehemel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.