Nieuws

De kleurrijke wolken van Rho Ophiuchi

Geplaatst op 20-07-2009 om 12u02 door Bert Carrein - 4286 keer gelezen
Nieuws

De vele spectaculaire kleuren van de wolken van Rho Ophiuchi onderstrepen de vele processen die er plaatsvinden. De blauwe gebieden schijnen voornamelijk doordat ze licht weerkaatsen. Blauw licht van de ster Rho Ophiuchi en nabije sterren weerkaatst efficienter dan rood licht vanaf dit deel van de nevel. De Aardse daghemel is blauw om dezelfde reden.

De rode en gele gebieden schijnen hoofdzakelijk door emissie van het atomaire en molekulaire gas van de nevel. Licht van nabije blauwe sterren — energetischer dan dat van de heldere ster Antares — slaat electronen los uit het gas, dat daarna oplicht wanneer de electronen weer met het gas recombineren. De donkere gebieden worden veroorzaakt door stofdeeltjes — geboren in de atmosferen van jonge sterren — die effectief het licht blokkeren van de erachtergelegen gebieden.

De Rho Ophiuchi sterwolken, die zich ruim vóór de bolvormige stercluster M 4 (linksonder zichtbaar) bevinden, zijn nog kleurrijker dan het menselijk oog kan zien — de wolken zenden licht uit op elke golflengte van radio tot en met gammastraling.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Adam Block (KPNO Visitor Program), NOAO, AURA, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Trifidnevel M20 in sterren en stof
Lees ook: Het drukke centrum van de Lagunenevel
Lees ook: IC 5067 in de Pelikaannevel
Lees ook: De N 44 Superbel emissienevel in Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: De Sluiernevel ontsluierd
Lees ook: Een halo voor NGC 6164

Bekijk alle berichten uit deze categorie.