Nieuws

De Boemerangnevel in gepolariseerd licht

Geplaatst op 20-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 6237 keer gelezen
Nieuws

Waardoor werd de Boemerangnevel gevormd? De symmetrische wolk, die Boemerang werd gedoopt, lijkt te zijn gecreëerd door een snelle wind van gas en stof die vanaf een oude centrale ster blaast met snelheden van bijna 600.000 km per uur. Wat precies de wind insnoert en de nevel zijn tweepolige uiterlijk geeft is echter nog een raadsel — het zou een centrale schijf van dicht gas of een centraal magnetisch veld kunnen zijn.

Maar de razendsnelle expansie zelf koelt de moleculen in het gas van de nevel af tot ongeveer één graad boven het absolute nulpunt — kouder zelfs dan de kosmische achtergrond straling — wat de nevel het koudstbekende gebied in het heelal maakt. Men denkt dat de ijskoude Boemerangnevel, die schijnt doordat stofdeeltjes licht van de centrale ster weerkaatsen en verstrooien, een ster of stersysteem is dat evolueert naar de planetaire nevel fase.

Om de oorsprong van de Boemerang beter te begrijpen bestuderen sterrenkundigen de onderstaande afbeelding die gepolariseerd licht laat zien, waarbij de kleur de polarisatierichting van het licht weergeeft. Verschillende ontstaansscenarios resulteren in verschillende hoeveelheden en patronen van gepolariseerd licht.

De onderstaande opname werd gemaakt met behulp van de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble Ruimtetelescoop. De Boemerangnevel meet ongeveer één lichtjaar in diameter en bevindt zich zo'n 5000 lichtjaar van ons af in de richting van het sterrenbeeld Centaurus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: J. Biretta (STScI) et al., Hubble Heritage Team, (STScI/AURA), ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde kometaire knopen in de Helixnevel
Lees ook: Nieuw type object: superplanetaire nevels
Lees ook: Infraroodopname van de Helixnevel (NGC 7293)
Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble
Lees ook: M 97: De Uilnevel
Lees ook: De Eskimonevel gezien door Hubble

Bekijk alle berichten uit deze categorie.