Nieuws

Een telescooplaser creëert een kunstster

Geplaatst op 27-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 3371 keer gelezen
Nieuws

Wat krijg je als je één van s'werelds krachtigste telescopen combineert met een hoogvermogen laser? Een kunstmatige ster. Door fluctuaties in helderheid van een heldere ster in de gaten te houden kan men afleiden hoe de Aardatmosfeer verandert, maar veelal staat er geen heldere ster in de richting waar atmosferische informatie nodig is.

Daarom hebben astronomen het vermogen ontwikkeld om een kunstmatige ster te creëeren waar dat nodig is — met behulp van een laser. Achtereenvolgende waarnemingen van de kunstmatige laser guide star kunnen dermate gedetailleerde informatie opleveren over de vertekenende effecten van de Aardatmosfeer dat veel van de onscherpte gecompenseerd kan worden door de telescoopspiegel snel te verbuigen.

Zulke adaptieve optica technieken maken hoge-resolutie waarnemingen van echte sterren, planeten, nevels, en het vroege Heelal vanaf de grond mogelijk. Hieronder schiet een laserbundel uit de 10-m Keck II telescoop op Mauna Kea in Hawaii in 2002, en creëert zo een kunstster.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zomertijd
Lees ook: Eerst volledige stad op zonne-energie
Lees ook: Kettingreactie na ruimtebotsing?
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden
Lees ook: Satelliet CryoSat moet aardse ijsmassa meten
Lees ook: IJsberg zo groot als Luxemburg afgebroken in Antarctica

Bekijk alle berichten uit deze categorie.