Nieuws

Een telescooplaser creëert een kunstster

Geplaatst op 27-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 3812 keer gelezen
Nieuws

Wat krijg je als je één van s'werelds krachtigste telescopen combineert met een hoogvermogen laser? Een kunstmatige ster. Door fluctuaties in helderheid van een heldere ster in de gaten te houden kan men afleiden hoe de Aardatmosfeer verandert, maar veelal staat er geen heldere ster in de richting waar atmosferische informatie nodig is.

Daarom hebben astronomen het vermogen ontwikkeld om een kunstmatige ster te creëeren waar dat nodig is — met behulp van een laser. Achtereenvolgende waarnemingen van de kunstmatige laser guide star kunnen dermate gedetailleerde informatie opleveren over de vertekenende effecten van de Aardatmosfeer dat veel van de onscherpte gecompenseerd kan worden door de telescoopspiegel snel te verbuigen.

Zulke adaptieve optica technieken maken hoge-resolutie waarnemingen van echte sterren, planeten, nevels, en het vroege Heelal vanaf de grond mogelijk. Hieronder schiet een laserbundel uit de 10-m Keck II telescoop op Mauna Kea in Hawaii in 2002, en creëert zo een kunstster.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oceanen nemen steeds minder kooldioxide op
Lees ook: japanse sonde maakt film van opkomende aarde
Lees ook: Noordpool smelt zelfs tijdens de winter
Lees ook: Methaan in de atmosfeer
Lees ook: Gigantische hoeveelheid ijs van de noordpool gesmolten
Lees ook: Hoe donker is de nachthemel?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.