Wat krijg je als je één van s'werelds krachtigste telescopen combineert met een hoogvermogen laser? Een kunstmatige ster. Door fluctuaties in helderheid van een heldere ster in de gaten te houden kan men afleiden hoe de Aardatmosfeer verandert, maar veelal staat er geen heldere ster in de richting waar atmosferische informatie nodig is.
Daarom hebben astronomen het vermogen ontwikkeld om een kunstmatige ster te creëeren waar dat nodig is — met behulp van een laser. Achtereenvolgende waarnemingen van de kunstmatige laser guide star kunnen dermate gedetailleerde informatie opleveren over de vertekenende effecten van de Aardatmosfeer dat veel van de onscherpte gecompenseerd kan worden door de telescoopspiegel snel te verbuigen.
Zulke adaptieve optica technieken maken hoge-resolutie waarnemingen van echte sterren, planeten, nevels, en het vroege Heelal vanaf de grond mogelijk. Hieronder schiet een laserbundel uit de 10-m Keck II telescoop op Mauna Kea in Hawaii in 2002, en creëert zo een kunstster.
Bron: http://www.apod.nl
Lees ook: Methaan in de atmosfeer
Lees ook: Verband tussen watertemperatuur en orkanen
Lees ook: Hoe donker is de nachthemel?
Lees ook: Verband tussen magnetisch veld en klimaat?
Lees ook: Het HDO waterisotoop in de aardatmosfeer
Lees ook: Grootste centrale op zonne-energie
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »