Nieuws

Venus Express speurt naar leven op Aarde

Geplaatst op 10-10-2008 om 21u57 door Bert Carrein - 2514 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers onderzoeken met de Europese sonde Venus Express of de Aarde bewoonbaar is, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vrijdag doodernstig meegedeeld. Met de bij de waarnemingen opgedane ervaringen willen wetenschappers immers uitmaken of het met de huidige technologische middelen mogelijk is, leven in andere werelden te zoeken en te vinden.

Kort na lancering in november 2005 richtte de Venus Express zijn Virtis-spectrometer een eerste keer naar de Aarde. Ongeveer een jaar nadat de onbemande sonde in een baan rond Venus was gekomen, stelde David Grinspoon van het Denver Museum of Nature & Science een doorlopend aardobservatieprogramma met de sonde voor. Zodoende heeft het instrument de voorbije twee jaar al zowat veertig foto's van onze planeet gemaakt, en konden wetenschappers op zoek gaan naar moleculen in onze atmosfeer.

Het belang van de observaties ligt hem in het feit dat de Aarde maar een stipje is in de foto's, zonder details van het oppervlak. Zoiets zal zich volgens astronomen ook voordoen in de jacht naar Aarde-achtige - bewoonbare - planeten buiten ons zonnestelsel. "Wij willen weten wat wij op basis van die waarnemingen kunnen opmerken van de bewoonbaarheid van de Aarde. Wat wij leren over de Aarde, kunnen wij toepassen op de studie van andere werelden", aldus Grinspoon.

De eerste planeet buiten ons zonnestelsel werd in 1995 ontdekt. Sinsdien volgden er tientallen anderen in veel maten en gewichten. Met de huidige en zwaar door België geschraagde Europese Corot-missie en de Keplermissie van de NASA is de jacht op Aarde-achtige planeten zwaar open. "Wij staan op de drempel van het vinden van Aarde-achtige planeten", zegt Grinspoon.

Eén ding is dankzij de ongewone studie zeker geworden: uitmaken dat een planeet bewoonbaar is, zal niet makkelijk zijn. "Wij zien water en moleculaire zuurstof in de atmosfeer van de Aarde. Maar dat zien we ook bij Venus. Kijken naar die molecules alleen is niet genoeg", zegt Giuseppe Piccioni die met het Vitris-instrument op de Venus Express werkt.

De wetenschappers zullen aldus naar subtielere signalen moeten kijken zoals bijvoorbeeld het oplichten van fotosynthese van planten in het bijna-infrarode spectrum.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus Express wordt in lagere baan gebracht
Lees ook: Motor Venus Express succes
Lees ook: Venus Express is aangekomen
Lees ook: Venus Express komt aan bij Venus
Lees ook: Atmosfeer van Venus verder ontrafeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.