Nieuws

Zoeken naar leven... Gemakkelijk?

Geplaatst op 07-08-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 2326 keer gelezen
Nieuws

Onderzoekers van het Instituto de Astrof─Ěsica de Canarias hebben de aardatmosfeer geanalyseerd door naar een totale maansverduistering te kijken. Het zwakke schijnsel dat de maan op zo'n moment afgeeft, bestaat uit zonlicht dat door de aardatmosfeer is gegaan.

Door dit licht spectroscopisch te onderzoeken, kon worden aangetoond dat de aardatmosfeer zuurstof, kooldioxide, water en andere verbindingen bevat die op de aanwezigheid van leven duiden. Zelfs een betrekkelijk schaars molecuul als methaan was duidelijk in het spectrum terug te vinden (Nature, 11 juni).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsVolgens de onderzoekers wijst het onverwachte gemak waarmee deze bestandsdelen konden worden aangetoond erop, dat het spectroscopisch opsporen van leven op exoplaneten wel eens makkelijker zou kunnen zijn dan tot nog toe werd gevreesd.

Ruim vijftig van de bijna 350 planeten die tot nog toe bij andere sterren ontdekt zijn, bewegen tijdens elke omloop vanaf de aarde gezien voor hun moederster langs. Op zo'n moment gaat het licht van de ster door de atmosfeer van de planeet, waardoor deze laatste daarin zijn (spectroscopische) sporen achterlaat - net als de aardatmosfeer in het spectrum van de totaal verduisterde maan.

Door de spectra van de ster vóór en na zo'n planeetovergang met elkaar te vergelijken, kan worden vastgesteld wat de bijdrage van de planeetatmosfeer is. En eventueel aanwezige zuurstof, kooldioxide, water of methaan zouden wel eens prominent in dat spectrum te zien kunnen zijn.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Binnen 20 jaar zullen we aliens vinden"
Lees ook: Hawking: "Aliens bestaan"
Lees ook: Zoektocht naar buitenaards leven op Aarde
Lees ook: "Niet lang meer voor we buitenaards leven ontdekken"
Lees ook: VN: "Geen ambassadeur voor buitenaardse wezens"
Lees ook: Op zoek naar complexe koolwaterstoffen in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.