Nieuws

Astronauten voeren laatste ruimtewandeling te snel uit

Geplaatst op 27-07-2009 om 20u32 door Bert Carrein - 1429 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Endeavour hebben vandaag de vijfde en laatste ruimtewandeling van deze missie gemaakt, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Ze zijn zodanig door het takenpakket gespurt dat de vluchtleiding zich heeft moet reppen om nieuwe opdrachten te vinden, aldus de gezaghebbende website space.com.

Bijna een uur eerder dan gepland startten Tom Marshburn en Chris Cassidy om 13.33 uur Belgische tijd een uitje dat normaal 6 en een half uur zou duren. Maar het eindigde reeds om 18.27 uur Belgische tijd, na 4 uur 54 minuten dus. Niet omwille van een probleem maar omdat het werk vorderde en afgewerkt werd als een spurt van Marc Cavendish in de Tour de France.

De twee hebben allerhande onderhoudswerk aan het Internationaal Ruimtestation ISS verricht. Na zowat een uur meldde de NASA dat het duo sneller de eerste klussen kon klaren dan verwacht. Zo kregen de armen van de robot Dextre een isolerende laag en werd succesvol gewerkt aan de stroomvoorziening van twee van de vier gyroscopen van de spacemeccano.

Marshburn en Cassidy monteerden daarop succesvol twee videocamera's aan de zogenaamde "veranda", een platform dat aan het Japanse lab Kibo is vastgehecht om experimenten uit te voeren in het absolute luchtledige. De camera's moeten in het bijzonder behulpzaam zijn bij het rendez-vous en de aanhechting in september van de eerste Japanse ruimtecargo. Het komt dan aan Belgisch astronaut Frank De Winne toe om die HTV met een robotarm te "vangen".

Daar de twee alweer sneller klaar waren met de taak, besliste de vluchtleiding in Houston de normaal laatste opdracht af te gelasten: het aanbrengen van een bevestiging voor een platform op gebinte S3. In plaats daarvan kregen Marshburn en Cassidy taken die normaal voor een volgende missie waren voorzien, zoals het aanbrengen van handgrepen op de Kibo en werking aan de externe bedrading van het ruimtestation.

"Gezien jullie er zo een lap op geven, weten wij haast niet meer wat jullie nog kunnen doen", kreeg het duo (vrij vertaald) via de radio van "Houston"' te horen.

Tijdens de vier vorige ruimtewandelingen van deze missie werd de "veranda" klaargemaakt ter aanhechting aan de Kibo, werden de zes oudste zonnebatterijen omgewisseld en werd reserve-uitrusting aan de buitenzijde van het complex bevestigd. In totaal is tijdens deze missie 30 uur 30 minuten in het absolute luchtledige gewerkt.

Normaal landt de Endeavour vrijdag op het Kennedy Space Center in Florida.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimterobot Dextre krijgt ogen
Lees ook: Zuurstofvoorziening in ISS
Lees ook: Ruimteveer Endeavour aan ISS gekoppeld
Lees ook: Robot voor ISS geassembleerd
Lees ook: Riskante ruimtewandeling succesvol afgerond
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin

Bekijk alle berichten uit deze categorie.